Sałatka ze szpinakiem i rodzynkami jest zdrowa i pożywna. Możemy ją przygotować na śniadanie, lunch lub kolację.
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 2 garści świeżych liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- Garść rodzynek
- 2 plasterki sera Halloumi
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pasty tahini
- Sok z połówki cytryny
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miseczki dajemy umyty szpinak, dodajemy rodzynki. Ser grillujemy na patelni grillowej lub go kruszymy. Osobno mieszamy oliwę, pastę tahini, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Przygotowanym dressingiem polewamy szpinak, mieszamy i od razu jemy.
Ser Halloumi jest dość słony, więc jeśli nie lubisz słonych dań to pomiń ten składnik lub nie używaj soli.
Ser Halloumi sprawdzi się też doskonale na grilla.