Wegańskie babeczki z kaszy manny

 

Wegańskie babeczki z kaszy manny

Łatwy, szybki i tani przepis na wegański deser dla niespodziewanych gości
Porcje 12 porcji
Przygotowanie 15 mins
Czas chłodzenia 30 mins
Łącznie czas 45 mins

Sprzęt

  • rondelek
  • miarka
  • trzepaczka
  • łyżka
  • 12 silikonowych foremek
  • nóż
  • tarka

Składniki

  • 600 ml mleka roślinnego Ja użyłam waniliowego mleka sojowego. Zamiast mleka roślinnego możesz użyć krowie.
  • 130 g kaszy manny
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki oleju ilość orientacyjna do posmarowania foremek

Instrukcje

  • W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy kaszę mannę i cukier. Gotujemy tak długo, aż kasza bardzo mocno zgęstnieje
  • Foremki smarujemy olejem. Za pomocą łyżki, przekładamy kaszę do foremek i odstawiamy do wystygnęcia
  • Gdy deser jest już zimny, wyciągamy babeczki z foremek i przekładamy je na paterę lub talerz
  • Pomarańczę dokłądnie myjemy i szorujemy skórkę. Na tarce ścieramy skórę z połowy pomarańczy oraz wyciskamy sok. Drugą połówkę pomarańczy kroimy na ćwiartki, plasterki lub półplasterki
  • Na każdej babeczce ukłądamy odrobinę startej skórki oraz skrapiamy odrobiną soku. Ćwiartki pomarańczy wykorzystujemy do udekorowania deseru
Kategoria: Deser
Tagi: deser, kasza_manna, wege, pomarańcza

 

Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl