Wegańskie babeczki z kaszy manny
Łatwy, szybki i tani przepis na wegański deser dla niespodziewanych gości
Sprzęt
- rondelek
- miarka
- trzepaczka
- łyżka
- 12 silikonowych foremek
- nóż
- tarka
Ingredients
- 600 ml mleka roślinnego Ja użyłam waniliowego mleka sojowego. Zamiast mleka roślinnego możesz użyć krowie.
- 130 g kaszy manny
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki oleju ilość orientacyjna do posmarowania foremek
Instructions
- W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy kaszę mannę i cukier. Gotujemy tak długo, aż kasza bardzo mocno zgęstnieje
- Foremki smarujemy olejem. Za pomocą łyżki, przekładamy kaszę do foremek i odstawiamy do wystygnęcia
- Gdy deser jest już zimny, wyciągamy babeczki z foremek i przekładamy je na paterę lub talerz
- Pomarańczę dokłądnie myjemy i szorujemy skórkę. Na tarce ścieramy skórę z połowy pomarańczy oraz wyciskamy sok. Drugą połówkę pomarańczy kroimy na ćwiartki, plasterki lub półplasterki
- Na każdej babeczce ukłądamy odrobinę startej skórki oraz skrapiamy odrobiną soku. Ćwiartki pomarańczy wykorzystujemy do udekorowania deseru