Wegańskie babeczki z kaszy manny

2K

 

Wegańskie babeczki z kaszy manny

Łatwy, szybki i tani przepis na wegański deser dla niespodziewanych gości

  • 600 ml mleka roślinnego (Ja użyłam waniliowego mleka sojowego. Zamiast mleka roślinnego możesz użyć krowie.)
  • 130 g kaszy manny
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki oleju (ilość orientacyjna do posmarowania foremek)
  1. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy kaszę mannę i cukier. Gotujemy tak długo, aż kasza bardzo mocno zgęstnieje

  2. Foremki smarujemy olejem. Za pomocą łyżki, przekładamy kaszę do foremek i odstawiamy do wystygnęcia

  3. Gdy deser jest już zimny, wyciągamy babeczki z foremek i przekładamy je na paterę lub talerz

  4. Pomarańczę dokłądnie myjemy i szorujemy skórkę. Na tarce ścieramy skórę z połowy pomarańczy oraz wyciskamy sok. Drugą połówkę pomarańczy kroimy na ćwiartki, plasterki lub półplasterki

  5. Na każdej babeczce ukłądamy odrobinę startej skórki oraz skrapiamy odrobiną soku. Ćwiartki pomarańczy wykorzystujemy do udekorowania deseru

 

Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close