Wegańskie babeczki z kaszy manny
Łatwy, szybki i tani przepis na wegański deser dla niespodziewanych gości
- 600 ml mleka roślinnego (Ja użyłam waniliowego mleka sojowego. Zamiast mleka roślinnego możesz użyć krowie.)
- 130 g kaszy manny
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki oleju (ilość orientacyjna do posmarowania foremek)
-
W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy kaszę mannę i cukier. Gotujemy tak długo, aż kasza bardzo mocno zgęstnieje
-
Foremki smarujemy olejem. Za pomocą łyżki, przekładamy kaszę do foremek i odstawiamy do wystygnęcia
-
Gdy deser jest już zimny, wyciągamy babeczki z foremek i przekładamy je na paterę lub talerz
-
Pomarańczę dokłądnie myjemy i szorujemy skórkę. Na tarce ścieramy skórę z połowy pomarańczy oraz wyciskamy sok. Drugą połówkę pomarańczy kroimy na ćwiartki, plasterki lub półplasterki
-
Na każdej babeczce ukłądamy odrobinę startej skórki oraz skrapiamy odrobiną soku. Ćwiartki pomarańczy wykorzystujemy do udekorowania deseru