Jako dip, dodatek do mięs, naleśników, na kanapkę. Łatwy w przygotowaniu, nie pochłaniający dużo czasu a pyszny, polecam – ketchup z cukini.

Składniki:

  • 1,5kg cukini
  • 0,5kg cebuli
  • pół szklanki cukru
  • garść soli
  • 1 łyżki ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 2 przeciery pomidorowe (2x200g)
  • pieprz
  • pół szklanki ostu 10% lub 1 szklanka 6%

ketchupzcukini

Przygotowanie:

  • Cukinie obrać i wydrążyć, pokroić na kawałki, włożyć do miednicy. Cebulę posiekać, ja w tym celu użyłam czaszy blendera, cebulę dodać do cukini, zamieszać i zasypać solidną garścią soli. Odstawić na noc.
  • Następnego dnia rano, lub popołudniu jeśli ktoś rano śpieszy do pracy 🙂 przełożyć zawartość miednicy do garka, dodać cukier, paprykę mieloną ostrą i słodką, przeciery, pieprz i ocet, zamieszać i gotować aż cukinia będzie miękka. Całość zblendować i przełożyć do słoiczków. Pasteryzować około 15 minut, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Voila 🙂