Jako dip, dodatek do mięs, naleśników, na kanapkę. Łatwy w przygotowaniu, nie pochłaniający dużo czasu a pyszny, polecam – ketchup z cukini.
Składniki:
[tw-column width=”one-half”]
- 1,5kg cukini
- 0,5kg cebuli
- pół szklanki cukru
- garść soli
- 1 łyżki ostrej papryki mielonej
[/tw-column]
[tw-column width=”one-half” position=”last”]
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
- 2 przeciery pomidorowe (2x200g)
- pieprz
- pół szklanki ostu 10% lub 1 szklanka 6%
[/tw-column]
Przygotowanie:
- Cukinie obrać i wydrążyć, pokroić na kawałki, włożyć do miednicy. Cebulę posiekać, ja w tym celu użyłam czaszy blendera, cebulę dodać do cukini, zamieszać i zasypać solidną garścią soli. Odstawić na noc.
- Następnego dnia rano, lub popołudniu jeśli ktoś rano śpieszy do pracy 🙂 przełożyć zawartość miednicy do garka, dodać cukier, paprykę mieloną ostrą i słodką, przeciery, pieprz i ocet, zamieszać i gotować aż cukinia będzie miękka. Całość zblendować i przełożyć do słoiczków. Pasteryzować około 15 minut, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Voila 🙂