Kurczak po chińsku

1.3K

W porze obiadowej, wychodzę Wam na przeciw z przepisem na kurczaka po chińsku, łatwy i szybki przepis na pyszny obiad. U nas dopiero trwa pierwsza drzemka. Mała zaczęła chodzić do żłobka i od tego czasu drzemki nam się trochę poprzestawiały. Dlatego mam czas żeby napisać do Was dopiero teraz, choć może już niektórzy z Was są po obiedzie.Zanim jednak przedstawię Wam ów przepis, chcę naskrobać kilka luźnych słów. Jak Wam mijają wakacje? My czekamy na urlop 🙂 jeszcze nie zdecydowaliśmy gdzie się w tym roku wybierzemy, planujemy pojechać z małą gdzieś na agroturystykę na kilka dni i w rodzinne strony. Póki co żyjemy pierwszymi dniami w żłobku, obecnie trwa adaptacja, ale już w poniedziałek Lilka zostaje tam sama, z nowymi ciociami i koleżankami. Na samą myśl ściska mnie w gardle, niewiem jak to będzie, chyba przeryczę w samochodzie cały ten czas. A Wasze dzieciaki chodzą do żłobka? Jak to znosicie?

Najgorzej te pierwsze razy, aż się przyzwyczaimy, później z kolei będziemy zmagać się z chorobami i tak do matury 🙂

Kochani, czas na obiad. Podane proporcje składników są na 2 porcje + dziecko

Składniki:

  • 1 podwójna lub 2 pojedyncze piersi z kury
  • mieszanka chińska (mrożonka, ja używałam z firmy „kuchnia experta”’ ale może być też każda inna firma)
  • 1 torebka ryżu
  • curry
  • kolendra mielona
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Piersi z kury umyć pokroić w paski, włożyć do miski, posolić, popieprzyć, dodać dwie szczypty curry i szczyptę kolendry, wymieszać.
  2. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, na gorącą oliwę wrzucić piersi i smażyć.
  3. Na drugiej patelni również rozgrzać oliwę, na tej z kolei będziemy smażyć warzywa (mieszanka chińska) wg przepisu na opakowaniu
  4. Łączymy zawartość obu patelni, mieszamy, zostawiamy na najmniejszym ogniu, od czasu do czasu mieszamy.
  5. W osobym garnku w osolonej wodzie gotujemy ryż.
  6. Ugotowany ryż wykładamy na talerze, obkładamy warzywami z mięsem, dekorujemy listkiem selera i podajemy
  7. Smacznego!
Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close