Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 100g brązowego ryżu naturalnego
  • 2 marchewki
  • 1/2 brokuła
  • Mały por (zielona część)
  • 1cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pierś z kury
  • 500ml bulionu
  • Łyżka masła
  • 1/4 szklanki białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kury ugotować w bulionie. Bulion zachować. Piersi z kury pokroić w kostkę. Marchew pokroić, brokuł podzielić na różyczki. Por pokroić w krążki, cebulę w kostkę, czosnek rozstrzeć lub przecisnąć przez praskę.

Ryż ugotować w wodzie (bez soli) około 30 minut.

Marchew i brokuł ugotować Al dente.

Na patelni rozpuscić masło, dodać cebulę i czosnek i smażyć kilka minut, dodać ryż, wymieszać i zalać 1/4 szklanki białego wina. Smażyć ciągle mieszając przez około 4 minuty. Dodać brokuł, marchew i por. Całość zamieszać i zalać 100 ml bulionu. Gotować aż zredukuje się cały płyn, od czasu do czasu mieszając. Dodać sos sojowy oraz doprawić solą i pieprzem, wymieszać.