Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 100g brązowego ryżu naturalnego
- 2 marchewki
- 1/2 brokuła
- Mały por (zielona część)
- 1cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pierś z kury
- 500ml bulionu
- Łyżka masła
- 1/4 szklanki białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kury ugotować w bulionie. Bulion zachować. Piersi z kury pokroić w kostkę. Marchew pokroić, brokuł podzielić na różyczki. Por pokroić w krążki, cebulę w kostkę, czosnek rozstrzeć lub przecisnąć przez praskę.
Ryż ugotować w wodzie (bez soli) około 30 minut.
Marchew i brokuł ugotować Al dente.
Na patelni rozpuscić masło, dodać cebulę i czosnek i smażyć kilka minut, dodać ryż, wymieszać i zalać 1/4 szklanki białego wina. Smażyć ciągle mieszając przez około 4 minuty. Dodać brokuł, marchew i por. Całość zamieszać i zalać 100 ml bulionu. Gotować aż zredukuje się cały płyn, od czasu do czasu mieszając. Dodać sos sojowy oraz doprawić solą i pieprzem, wymieszać.