Lubicie rybę? Ja uwielbiam i zdecydowanie bardziej preferuję rybę w przeróżnych ziołach aniżeli smażoną w panierce.
Pomysłów na rybę jest wbrew pozorom mnóstwo, trzeba tylko wiedzieć z czym dana ryba dobrze się komponuje.
Dziś mam dla Was przepis na szybkie i przepyszne danie – rybę z piekarnika z warzywami na parze i podsmażanymi ziemniaczkami.
Ilość porcji: 2 + dziecko
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: Średnie
Składniki:
- 3 filety mintaja lub dorsza
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta papryki ostrej w proszku
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta pieprzu cytrynowego
- sól
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 5 niedużych ziemniaków
- sól
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- warzywa na parze
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, gotuj w osolonej wodzie ok. 10 minut
- W miseczce przygotuj marynatę. Połącz olej z sokiem z limonki i bazylią, wymieszaj, dodaj paprykę ostrą w proszku, zmielony imbir, pieprz cytrynowy, sól i rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj i przygotowaną marynatą posmaruj filety z ryby. Włóż je do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik nastaw na 200ºC (termoobieg)
- Gdy piekarnik się nagrzeje wstaw do niego rybę na 15 minut
- Ugotowane ziemniaki przełóż na patelnię, na której uprzednio rozpuściłaś łyżkę masła, podsmaż ziemniaki i posyp je ziołami prowansalskimi.
- Ziemniaki przełóż do naczynia z pokrywką by nie wystygły.
- Na tej samej patelni przygotuj warzywa według instrukcji na opakowaniu.
- Na telerzu ułóż ziemniaki i warzywa, na warzywach połóż rybę, podawaj z ćwiartką limonki lub cytryny,
- Smacznego!