Lubicie rybę? Ja uwielbiam i zdecydowanie bardziej preferuję rybę w przeróżnych ziołach aniżeli smażoną w panierce.

Pomysłów na rybę jest wbrew pozorom mnóstwo, trzeba tylko wiedzieć z czym dana ryba dobrze się komponuje.

Dziś mam dla Was przepis na szybkie i przepyszne danie – rybę z piekarnika z warzywami na parze i podsmażanymi ziemniaczkami.

Ilość porcji: 2 + dziecko
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: Średnie

Składniki:

  • 3 filety mintaja lub dorsza
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta papryki ostrej w proszku
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • sól
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku

 

  • 5 niedużych ziemniaków
  • sól
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

  • warzywa na parze

 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, gotuj w osolonej wodzie ok. 10 minut
  2. W miseczce przygotuj marynatę. Połącz olej z sokiem z limonki i bazylią, wymieszaj, dodaj paprykę ostrą w proszku, zmielony imbir, pieprz cytrynowy, sól i rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj i przygotowaną marynatą posmaruj filety z ryby. Włóż je do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  3. Piekarnik nastaw na 200ºC (termoobieg)
  4. Gdy piekarnik się nagrzeje wstaw do niego rybę na 15 minut
  5. Ugotowane ziemniaki przełóż na patelnię, na której uprzednio rozpuściłaś łyżkę masła, podsmaż ziemniaki i posyp je ziołami prowansalskimi.
  6. Ziemniaki przełóż do naczynia z pokrywką by nie wystygły.
  7. Na tej samej patelni przygotuj warzywa według instrukcji na opakowaniu.
  8. Na telerzu ułóż ziemniaki i warzywa, na warzywach połóż rybę, podawaj z ćwiartką limonki lub cytryny,
  9. Smacznego!