Witajcie 🙂 dzis mam dla Was szybki przepis na zdrową i lekką kolację, dla tych co w Nowym Roku postanowili dbać o linię i jeszcze dzielnie trwają w tym postanowieniu z nadzieją że uda im się wytrwać do końca roku – kochani przed Wami jeszcze tylko 355 dni trzymam kciuki i podsuwam przepis 🙂

Sałatka z burakiem, jarmużem i serem pleśniowym:

  • 2-3 pęczki jarmużu
  • 2 buraki
  • 50 g sera pleśniowego (blue cheese)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka suszonych jagód
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  1. Buraki porządnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach przez około godzinę.
  2. Jarmuż umyć, liście oderwać od łodygi i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz.
  3. Przestudzone buraki pokroić na plasterki i ułożyć na jarmużu.
  4. Dodać rozdrobiony ser pleśniowy, suszoną żurawinę i jagody.
  5. Skropić łyżką oliwy z oliwek. Smacznego!

Ja użyłam 1 opakowania jarmużu, garść żurawiny na każdą porcję (bo lubimy) 100 g sera pleśniowego bo też lubimy, osobiście polecam jakiś winegret bo z samą oliwą jarmuż wydawał się dość suchy.

 

A na blogu http://missberry.pl/ znajdziecie więcej zdrowych przepisów.