Witajcie 🙂 dzis mam dla Was szybki przepis na zdrową i lekką kolację, dla tych co w Nowym Roku postanowili dbać o linię i jeszcze dzielnie trwają w tym postanowieniu z nadzieją że uda im się wytrwać do końca roku – kochani przed Wami jeszcze tylko 355 dni trzymam kciuki i podsuwam przepis 🙂
Sałatka z burakiem, jarmużem i serem pleśniowym:
- 2-3 pęczki jarmużu
- 2 buraki
- 50 g sera pleśniowego (blue cheese)
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka suszonych jagód
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Buraki porządnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach przez około godzinę.
- Jarmuż umyć, liście oderwać od łodygi i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz.
- Przestudzone buraki pokroić na plasterki i ułożyć na jarmużu.
- Dodać rozdrobiony ser pleśniowy, suszoną żurawinę i jagody.
- Skropić łyżką oliwy z oliwek. Smacznego!
Ja użyłam 1 opakowania jarmużu, garść żurawiny na każdą porcję (bo lubimy) 100 g sera pleśniowego bo też lubimy, osobiście polecam jakiś winegret bo z samą oliwą jarmuż wydawał się dość suchy.
A na blogu http://missberry.pl/ znajdziecie więcej zdrowych przepisów.