Pancakes to małe puszyste placuszki. Jest to popularne danie w Ameryce, jednak te oryginalne nie mają nic wspólnego ze zdrowym jedzeniem, zawierają spore ilości mąki pszennej, cukru i masła przez co są wysokokaloryczne, ciężkostrawne i niezdrowe. Zdrowszą wersją amerykańskich pancakes są między innymi owsiane pancakes
Poniżej przedstawię Wam przepis na super fit pancakes bez mąki pszennej, bez cukru i bez tłuszczu.
Fit pancakes
Przepis na fit pancakes bez mąki pszennej, cukru i tłuszczu
- Waga
- Miska
- trzepaczka, rózga
- blender
- Mała patelnia
- miarka w ml
- 100 g płatków owsianych (klasyczne lub błyskawiczne)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- 1 jajko
- kilka kropelek ekstraktu migdałowego lub waniliowego
- 100 ml mleka 2%
- 1 łyżka tłuszczu do smażenia
Do podania
- Krem Nutlove kokosowo-migdałowy (Wegański krem z Allnutrition)
- Krem orzechowy NuTwist o smaku batonika czekoladowo-kokosowego z wiórkami kokosowymi (Wegański krem z Nutura. Można go znaleźć w Aldi)
- owoce
Płatki owsiane odważamy, przesypujemy do miski i za pomocą blendera rozdrabniamy aż do uzyskania mąki
Dodajemy sól, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki
Dodajemy jajko, ekstrakt migdałowy i mleko. Mieszamy za pomocą trzepaczki
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wlewamy porcję gotowej masy i smażymy 3-4 minutki z każdej strony
Usmażone pancakes przekładamy na talerz. Podajemy z kremem lub innymi wybranymo dodatkami
Owsiane pancakes – Zdrowie na talerzu
Owsiane pancakes to zdrowsza wersja popularnych, amerykańskich pancakes. W przepisie nie używamy mąki pszennej przez co placuszki są bezglutenowe. Poza tym placuszki są bogate w błonnik, potas, magnes, żelazo.
Polecany wpisy
Zdrowa dieta. Co i jak jeść żeby być zdrowym?