Pancakes to małe puszyste placuszki. Jest to popularne danie w Ameryce, jednak te oryginalne nie mają nic wspólnego ze zdrowym jedzeniem, zawierają spore ilości mąki pszennej, cukru i masła przez co są wysokokaloryczne, ciężkostrawne i niezdrowe. Zdrowszą wersją amerykańskich pancakes są między innymi owsiane pancakes
Poniżej przedstawię Wam przepis na super fit pancakes bez mąki pszennej, bez cukru i bez tłuszczu.

Fit pancakes
Sprzęt
- Waga
- Miska
- trzepaczka, rózga
- blender
- Mała patelnia
- miarka w ml
Ingredients
- 100 g płatków owsianych klasyczne lub błyskawiczne
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- 1 jajko
- kilka kropelek ekstraktu migdałowego lub waniliowego
- 100 ml mleka 2%
- 1 łyżka tłuszczu do smażenia
Do podania
- Krem Nutlove kokosowo-migdałowy Wegański krem z Allnutrition
- Krem orzechowy NuTwist o smaku batonika czekoladowo-kokosowego z wiórkami kokosowymi Wegański krem z Nutura. Można go znaleźć w Aldi
- owoce
Instructions
- Płatki owsiane odważamy, przesypujemy do miski i za pomocą blendera rozdrabniamy aż do uzyskania mąki
- Dodajemy sól, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki
- Dodajemy jajko, ekstrakt migdałowy i mleko. Mieszamy za pomocą trzepaczki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wlewamy porcję gotowej masy i smażymy 3-4 minutki z każdej strony
- Usmażone pancakes przekładamy na talerz. Podajemy z kremem lub innymi wybranymo dodatkami
Owsiane pancakes – Zdrowie na talerzu
Owsiane pancakes to zdrowsza wersja popularnych, amerykańskich pancakes. W przepisie nie używamy mąki pszennej przez co placuszki są bezglutenowe. Poza tym placuszki są bogate w błonnik, potas, magnes, żelazo.

Polecany wpisy
Zdrowa dieta. Co i jak jeść żeby być zdrowym?