3 pomysły na zdrowe śniadanie

1.7K

Zdrowe śniadanie jednym będzie kojarzyć się z kromką razowego, niezbyt smacznego chleba z sałatą, wędliną i pomidorem, innym – z owsianką, a jeszcze innym – z kolorowym talerzem różnych smakowitości i właśnie o tym trzecim rodzaju śniadań będzie w tym wpisie.

Pewnie nie raz spotkaliście się ze stwierdzeniem, że „jemy oczami” co to znaczy? A więc, oznacza to, że istotne jest w jaki sposób podajemy posiłek i jak prezentuje się on wizualnie. Chyba każdy zgodzi się ze mną, że bogactwo kolorów na talerzu potęguje nasz głód.

Nie każdy ma rano czas, by spędzać w kuchni pół godziny i szykować sobie pyszne i zdrowe śniadanie, przepisy na dania które przedstawię poniżej można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej i przechowywać przez noc w lodówce, a rano zjeść pożywne śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy i zdrowo zacząć dzień.

Komosanka z mango

Komosa ryżowa (quinoa) na mleczku kokosowym z mango

  • szklanka
  • rondelek
  • sitko
  • drewniana łopatka do mieszania
  • 1 szklanka suchej komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego 7%
  • 1/2 mango

Opcjonalnie

  • 1 łyżka wegańskiego kremu kokosowo-migdałowego Nutlove
  • 1-2 kostki białej czekolady proteinowej Nutlove
  1. Komosę odmierzamy, przesypujemy na sitko i przepłukujemy zimną wodą, wsypujemy do rondelka.

  2. Zalewamy mlekiem 2% i chwilę gotujemy

  3. Gdy komosa zacznie wchłaniać mleko, dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy od czasu do czasu mieszając

  4. Mango obieramy i kroimy w kostkę

  5. Ugotowaną quinoę przekładamy do miseczki, posypujemy kawałkami mango, dodajemy krem kokosowo-migdałowy Nutlove oraz kostkę czekolady

Śniadanie, Przekąska, lunch
Vegetable, lunch, breakfast, śniadanie, quinoa, komosa_ryżowa, komosanka, mango

Komosankę można przygotować dzień wcześniej i po wystygnięciu wstawić do lodówki. Można jeść na zimno lub przed zjedzeniem podgrzać.

Kolorowy bowl z ryżem

Idealne śniadanie przygotowanie z resztek które znajdziemy w lodówce 🙂

  • garnek
  • sitko, durszlak
  • Deska
  • nóż
  • 100 g ryżu (ryż biały lub brązowy. Ryż można również zastąpić ulubioną kaszą)
  • 1 szczypta soli
  • 300 ml wody

Dodatki

  • 1/2 szt papryki żółtej
  • 7 szt pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek kiszony
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 garść szpinaku
  • 1 łyżeczka pesto (ja w tym przepisie użyłam wegańskiego pesto z pomidorami i tofu Go Vege)
  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

  2. Po ugotowaniu ryż odcedzamy i przekładamy do miseczek

  3. W między czasie, gdy gotuje się ryż, możemy przygotować potrzebne składniki

  4. Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Paprykę, pomidorki koktajlowe i ogórek kiszony kroimy.

  5. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.

  6. Wszystkie przygotowane dodatki przekładamy do miseczki z ryżem.

  7. Na końcu dodajemy łyżeczkę pesto

Śniadanie, Przekąska, lunch, kolacja
Vegetable, lunch, breakfast, bowl, vegan, dinner

Danie możemy podawać na zimno lub na ciepło. Można przygotować dzień wcześniej. Zamiast pesto można użyć dowolnej ulubionej pasty lub pominąć ten krok. Dodatki możemy dobrać według siebie.

Fit pancakes

Przepis na fit pancakes bez mąki pszennej, cukru i tłuszczu

  • Waga
  • Miska
  • trzepaczka, rózga
  • blender
  • Mała patelnia
  • miarka w ml
  • 100 g płatków owsianych (klasyczne lub błyskawiczne)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 1 jajko
  • kilka kropelek ekstraktu migdałowego lub waniliowego
  • 100 ml mleka 2%
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia

Do podania

  • Krem Nutlove kokosowo-migdałowy (Wegański krem z Allnutrition)
  • Krem orzechowy NuTwist o smaku batonika czekoladowo-kokosowego z wiórkami kokosowymi (Wegański krem z Nutura. Można go znaleźć w Aldi)
  • owoce
  1. Płatki owsiane odważamy, przesypujemy do miski i za pomocą blendera rozdrabniamy aż do uzyskania mąki

  2. Dodajemy sól, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki

  3. Dodajemy jajko, ekstrakt migdałowy i mleko. Mieszamy za pomocą trzepaczki

  4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wlewamy porcję gotowej masy i smażymy 3-4 minutki z każdej strony

  5. Usmażone pancakes przekładamy na talerz. Podajemy z kremem lub innymi wybranymo dodatkami

Śniadanie, Przekąska, Deser
American, kuchnia polska
pancakes, fit_pancakes

Pancakes z płatków owsianych to hitowe danie, które zagości u na nas na stałe. Bardzo polecam.

Mam nadzieję, że powyższe dania również i Wam zasmakują oraz że wprowadzicie je na stałe do swojego jadłospisu.

Wpisy, które mogą Cię zainteresować

Zdrowa dieta. Co i jak jeść żeby być zdrowym?

Wegańskie kosmetyki naturalne w mojej łazience

Wegańskie babeczki z kaszy manny

https://www.aleksandrazmuda.pl/2022/01/pielegnacja-twarzy-co-z-czym-laczyc-by-nie-zaszkodzic-skorze/

Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close