Kurczak z curry i kolendrą

1.9K

Kurczak podawany z mieszanką chińskich warzyw i ryżem.

Zapomniany przepis, który ostatnio odkopałam w moim zeszycie z przepisami. Czy teraz w ogóle ktoś jeszcze korzysta z takich zeszytów? Ja mam mnóstwo przepisów i próbuję to jakoś ułożyć – bezskutecznie. Mąż się ze mnie nabija, że wszędzie pełno przepisów i milion zeszytów z przepisami. Ale wrócimy do tematu. Kurczak z mieszanką warzyw po chińsku to szybki pomysł na obiad lub kolację.

Czas przygotowania: do 30 minut

Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:

  • 2 piersi z kury
  • Sól, pieprz, przyprawa curry mielona, mielona kolendra
  • Mieszanka warzyw po chińsku
  • Ryż
  • Oliwa

Przygotowanie:

Piersi z kury umyć i pokroić w paski. Dać do miseczki, dodać sól, pieprz, curry i kolendrę, wymieszać. Smażyć na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy mięso jest już usmażone, wyjąć je na talerz i na tej samej patelni podsmażyć mieszankę chińską. Następnie dodać do niej piersi z kury i wymieszać. Chwilę razem smażyć, od czasu do czasu mieszając.

W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować ryż.

Danie wyłożyć na talerze, można udekorować listkami świeżej kolendry*

*świeżą kolendrę można zastąpić natką pietruszki.

Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close