Kurczak podawany z mieszanką chińskich warzyw i ryżem.
Zapomniany przepis, który ostatnio odkopałam w moim zeszycie z przepisami. Czy teraz w ogóle ktoś jeszcze korzysta z takich zeszytów? Ja mam mnóstwo przepisów i próbuję to jakoś ułożyć – bezskutecznie. Mąż się ze mnie nabija, że wszędzie pełno przepisów i milion zeszytów z przepisami. Ale wrócimy do tematu. Kurczak z mieszanką warzyw po chińsku to szybki pomysł na obiad lub kolację.
Czas przygotowania: do 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
- 2 piersi z kury
- Sól, pieprz, przyprawa curry mielona, mielona kolendra
- Mieszanka warzyw po chińsku
- Ryż
- Oliwa
Przygotowanie:
Piersi z kury umyć i pokroić w paski. Dać do miseczki, dodać sól, pieprz, curry i kolendrę, wymieszać. Smażyć na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy mięso jest już usmażone, wyjąć je na talerz i na tej samej patelni podsmażyć mieszankę chińską. Następnie dodać do niej piersi z kury i wymieszać. Chwilę razem smażyć, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować ryż.
Danie wyłożyć na talerze, można udekorować listkami świeżej kolendry*
*świeżą kolendrę można zastąpić natką pietruszki.