W końcu pogoda pozwala na to, żeby odpalić piekarnik. W te upały, nie dało się wytrzymać w kuchni podczas gotowania obiadu, a co dopiero gdyby miałam piec ciasto. Upały znoszę dość kiepsko, więc spędzałam w kuchni minimalną ilość czasu.
Chce dziś podzielić się z Wami przepisem na ciasto bezglutenowe z jabłkami. Jest to szybkie ciasto, nie wymaga dużo pracy, jest smaczne i można je przechowywać kilka dni.
Składniki:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie bio cukru waniliowego
- szklanka oleju
- 200 g mąki owsianej bezglutenowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 g rodzynek
- 2 jabłka
Przygotwanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić w kosteczkę, odłożyć na bok. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, powoli wlać olej, ciągle miksując. Mąkę owsianą bezglutenową wymieszać z mąką ziemniaczaną, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do piany z jajek i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać rodzynki i jabłka, delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do okrągłej formy, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 45 minut (do tzw. suchego patyczka)
Ja używałam produktów ze sklepu z ekologiczną żywnością Ekolubek, polecam Wam ten sklep, koniecznie zajrzyjcie do zakładki Nowości, można tam znaleźć dużo ciekawych, zdrowych rzeczy.