Coraz częściej dostaję o Was zapytania dotyczące zdrowego odżywiania się, treningów, aplikacji prozdrowotnych itp. Zrobiłam nawet ankietę na Instagramie na temat zdrowego stylu życia i zauważyłam, że wielu z Was nie wie jak zacząć zdrowo żyć, sporo osób pije za mało wody, nie wysypia się i częściej sięga po słodycze i słone przekąski zamiast po owoce i warzywa. Dietetykiem nie jestem, instruktorką fitness też nie, ale staram się promować zdrowy styl życia i siedzę już w tym od jakiegoś czasu więc pozwoliłam sobie na napisane serii artykułów na temat: jak zacząć zdrowo żyć. Zapraszam do lektury, częstuj się 😊

Co to jest zdrowy styl życia?

To nie tylko zdrowe odżywianie się, to nie tylko treningi. Zdrowy styl życia jak sama nazwa wskazuje, to styl. To zdrowie w każdym aspekcie życia. Codziennie. Aż się prosi, żeby napisać, że bez wyjątku, ale nie napiszę tego, bo jesteśmy tylko ludźmi i wiadomo, że zdarza nam się gorszy dzień, powiniecie nogi i parę grzeszków żywieniowych. To nic złego, ważne żeby później wrócić na właściwą drogę.

Jak zacząć zdrowo się odżywiać

Wyrobienie nawyku zdrowego odżywiania się, nie będę oszukiwać, jest czasochłonne i na początku bardzo trudne. Staram się prowadzić zdrowy styl życia od trzech lat i wciąż jeszcze jestem na etapie nauki, wciąż jeszcze popełniłam błędy. Dlaczego to takie trudne? Bo przejście na zdrowy styl życia, na zdrowe odżywianie się wymaga początkowo wyrzeczeń i ogromnej dyscypliny. Ile razy się zdążyło, że powiedziałaś sobie „Stop. Od jutra nie jem słodyczy” jak długo udało Ci się wytrwać w tym postanowieniu? A wiesz dlaczego tak się dzieje? Bo jesteś dla siebie niedobra. Jesteś surowa, żądasz radykalnych zmian. A to tak nie działa. Do celu musisz iść małymi kroczkami. Organizmu nie oszukasz, on będzie się upominać o swoje, będzie krzyczeć i w konsekwencji nici z Twoich postanowień, szybko wrócisz do złych nawyków. Dlatego tak istotne jest aby odpowiednio układać sobie jadlospis, uwzględniając wszystkie składniki. W zdrowym odżywianiu się ważna jest różnorodność.

Jak gotować zdrowe dania

Najzdrowiej jest gotować na parze lub dusić. Unikaj natomiast smażenia. Ja już nie pamiętam kiedy jedliśmy coś smażonego. Warzywa gotuję na parze lub w wodzie. Tak samo robię z rybą, tą z kolei najczęściej robię na parze. Mięso duszę lub piekę w piekarniku. Unikam smażenia, raczej nie jemy mięsa i ryb w różnego rodzaju panierkach. Warto zamienić biały cukier na brązowy, a już w ogóle super wybrać jakiś zdrowy zamiennik, stewię, ksylitol. Warto ograniczyć sól, a dania przyprawiać ziołami, które nie tylko wydobędą z potrawy niepowtarzalny smak, ale też dobrze wpłyną na proces trawienia.

Zdrowe napoje

Na początku radziłbym ograniczyć kawę. Choć mówią, że kawa nie jest szkodliwa dla zdrowia to powiem Ci, że w momencie gdy ograniczyłam kawę poczułam się lepiej i poprawił się stan mojej cery. Jeśli chcesz zagłębić się w tym temacie, zapraszam do przeczytania wpisu http://www.aleksandrazmuda.pl/2019/01/kawa-czy-herbata/

Zamiast kawy polecam zieloną herbatę. Odradzam picia chemicznych herbat owocowych i mocnej czarnej herbaty. Dla tych co mają więcej czasu, fajnym rozwiązaniem jest nazbieranie sobie różnych ziół, wysuszenie ich i zrobienie własnej herbaty. Pamiętam, jak moja babcia suszyła lipę i dziurawiec, a później robiła z tego herbatę.

Jeśli chodzi o zimne napoje to każdy wie, że woda jest bezkonkurencyjna. Na drugim miejscu są soki świeżowyciskane i różnego rodzaju smoothie. Z naszego zdrowego jadłospisu powinniśmy wykreślić słodkie napoje, napoje gazowane, energetyki i alkohol, wiadomo, że lampka wina czy szklanka piwa jeszcze nikomu nie zaszkodziła, a nawet może okazać się pożyteczna, ale 5 piw, butelka wina czy mocny alkohol są dla naszego organizmu wyniszczające.

Kilka wskazówek

Najważniejsze w naszej diecie powinno być dostarczanie dużej ilości warzyw i owoców. Warzywa powinny być surowe lub ugotowane na parze przez kilka minut. W innym przypadku wszystkie składniki odżywcze i witaminy dosłownie wyparują. W naszym zdrowym jadłospisie powinno też znaleźć się miejsce na ryby i owoce morza, mięso, jajka. Wybierając makaron i pieczywo, warto sięgnąć po te pełnoziarniste. Ryż brązowy jest zdrowszy od białego. W naszej diecie nie powinno zabraknąć różnych kasz, strączków, kiełków. Zamiast jogurtów owocowych, sięgnij po naturalne, zawsze możesz dodać do niego owoce lub bakalie. Wybierz tłuszcze roślinne i zdrowe oleje np olej rzepakowy tłoczony na zimno, oliwę. Pij dużo wody.

Unikaj połączenia pomidorów z zielonym ogórkiem ponieważ ogórek niweluje wchłonianie substancji odżywczych, które chce dać nam pomidor. Gdy przygotowujesz owsiankę, jaglankę lub inne pyszności z bakaliami czy owocami, użyj mleka roślinnego a nie krowiego, bo krowie przyczyni się do tego, że zdrowe substancje nie wchłoną się. Staraj się przygotowywać posiłki tak, aby na talerzu było kolorowo. Starannie wybieraj produkty i czytaj etykiety.