Jedni lubią, drudzy nie przepadają, a trzeci nawet nie spróbowali. Mowa o awokado. Postaram się Wam trochę przybliżyć co to za owoc, jakie ma właściwości i zastosowanie.
Wartości odżywcze:
Awokado jest bogate w zdrowy tłuszcz likopen, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C, E, A, luteinę, potas (posiada więcej potasu niż banan). W przeciwieństwie do większości owoców, w awokado jest mało cukrów prostych, ale dużo kwasów omega-9, omega-3 oraz omega-6.
Awokado zawiera (w 100g)
- Wartość energetyczna – 160 kcal
- Białko – 2g
- Tłuszcz – 14,66g
- Węglowodany – 8,53g
- Błonnik – 6,7g
Wartości lecznicze:
Awokado ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, pomaga na wiele dolegliwości i opóźnia proces starzenia się. Dzięki dużej zawartości potasu reguluje ciśnienie krwi i wspomaga prawidłową pracę serca, wpływa korzystnie na układ nerwowy i zapobiega zawałom. Obniża poziom „złego” cholesterolu oraz pomaga utrzymać prawidłowy poziom „dobrego” cholesterolu HDL dzięki czemu zapobiega miażdżycy. Ma działanie przeciwnowotworowe. Zapobiega powstawaniu wad rozwojowych płodu, dzięki obecności kwasu foliowego. Ma korzystny wpływ na wzrok ponieważ zawiera luteinę i zeaksantynę. Zapobiega również powstaniu cukrzycy typu II. Awokado również znajduje zastosowanie w kosmetyce.
Jak obrać awokado
Pamiętam jak po raz pierwszy obierałam awokado i zrobiłam to źle, później jeszcze ten błąd popełniałam nie raz, aż w końcu kiedyś trafiłam na filmik „jak obrać awokado” i wszystko stało się jasne. Podejrzewam, że problem prawidłowego obrania tego owocu, nie dotyczy tylko mnie, więc napiszę Wam jak to zrobić.
Owoc nacinamy (nóż zatrzyma się na pestce) Chwytamy owoc po obu stronach, przekręcamy każdą połówkę w przeciwnym kierunku i wyjmujemy pestkę.


Jak jeść awokado
Najpopularniejszym daniem z awokado jest guacamole czyli dip, który można podać do drożdżowych paluchów, krakersów lub nachosów. Z awokado można przyrządzić pastę na kanapki. Można też pokroić owoc na plasterki i układać na kanapce. Można je dodać do sałatek i do jajecznicy. Miąższem można smarować chleb zamiast masła. Awokado można dodawać do smoothie oraz do lodów. Znane są też wegetariańskie odmiany sushi z dodatkiem awokado.
Pestka z awokado
Nie wyrzucamy pestki, jest ona bogatym źródłem witamin i minerałów. Można ją wysuszyć a następnie rozbić i zmiksować na proszek, który można dodawać do sałatek, jogurtu lub koktajli.

Ciekawostki
- Jeżeli awokado nie będzie wykorzystane, należy skropić je sokiem z cytryny by nie zczerniało.
- Dojrzałe owoce należy przechowywać w lodówce
- Kupując awokado należy wybrać owoce miękkie, ale nie zbyt miękkie
- W niektórych krajach awokado uznawane jest jako owoc, a w innych jako warzywo
- Hess jest uznawane za najlepszą odmianę tego owocu
- Warto łączyć awokado z pomidorem np w sałatce lub na kanapce. Organizm przyswaja wtedy 4x więcej antyrakowego likopenu z pomidorów