Ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem sprawdzą się jako danie z grilla, ale też można upiec je w piekarniku.
Ilość porcji: 3 Poziom trudności: średni Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- przyprawa do grilla lub do ziemniaków
- 100 g (pół opakowania) serka zakopiańskiego Światowid (z Biedronki)
- 2 garści szpinaku
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Masło rozpuścić na patelni, podsmażyć cebulę i czosnek. dodać umyte liście szpinaku i podgrzewać aż liście zwiędną. Odstawić do wystygnięcia.
Ziemniaki wyszorować, nie obierać. Pokroić w plasterki, ale nie przecinać do końca. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków lub do grilla.
Ser zakopiański pokroić w plasterki.
W nacięcia włożyć serek i szpinak z czosnkiem i cebulą.
Owinąć w folię i grillować lub piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Zdjąć folię i jeszcze chwilę piec lub grillować, żeby się podpiekły.