Ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem z grilla

Ziemniaki z oscypkiem i szpinakiem sprawdzą się jako danie z grilla, ale też można upiec je w piekarniku.

Ilość porcji: 3

Poziom trudności: średni

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • przyprawa do grilla lub do ziemniaków
  • 100 g (pół opakowania) serka zakopiańskiego Światowid (z Biedronki)
  • 2 garści szpinaku
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Masło rozpuścić na patelni, podsmażyć cebulę i czosnek. dodać umyte liście szpinaku i podgrzewać aż liście zwiędną. Odstawić do wystygnięcia.

Ziemniaki wyszorować, nie obierać. Pokroić w plasterki, ale nie przecinać do końca. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków lub do grilla.

Ser zakopiański pokroić w plasterki.

W nacięcia włożyć serek i szpinak z czosnkiem i cebulą.

Owinąć w folię i grillować lub piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Zdjąć folię i jeszcze chwilę piec lub grillować, żeby się podpiekły.

 

Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl