Nalewka mandarynkowa
To już ten czas, żeby wstawić nalewkę mandarynkową i cieszyć się jej smakiem podczas świąt. Mam nadzieję, że wyjdzie z tego coś dobrego bo nalewkę robiłam pierwszy raz i nie mam pojęcia czy coś z tego wyjdzie. Jeśli chodzi o takie produkcje to jestem laikiem, w sumie to drugi raz w życiu robię nalewkę, moją pierwszą robiłam jakieś 5 lat temu i była to wiśniówka.
Przed nami magiczny miesiąc
Nie wiem czy też tak macie czy tylko ja tak cieszę się jak dziecko i czekam niecierpliwie na grudzień. Uwielbiam Boże Narodzenie i przygotowania do świąt. Już od pierwszych dni grudnia planuje świąteczne porządki, listę zakupów, listę potraw. Nastrajam się świąteczną muzyką i ozdabiam dom. Grudzień to niewątpliwie jeden z lepszych miesięcy w roku. Choć wiem, że w tym roku, ze względu na obecną sytuację, święta będą inne to i tak się nie poddaję bo jak inne to nie znaczy, że gorsze. Zrobię wszystko żeby to był magiczny czas.
W tym roku przygotowania do świąt zaczynam od wstawienia nalewki mandarynkowej, na którą przepis podaję Wam poniżej.
Nalewka mandarynkowa
- 10 sztuk mandarynek
- 500 ml wódki
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Mandarynki szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy na ćwiartki lub grubsze plasterki
Pokrojone mandarynki dajemy do słoika. Dodajemy cynamon, anyż, miód i cukier.
Zalewamy wódką. Słoik zakręcamy, wstrząsamy.
Nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Codziennie należy wymieszać nalewkę.
Zobacz inne moje wpisy
Przepis na świąteczne powidła śliwkowe