Sambar to zupa indyjska, w zależności od konsystencji może być też podawana jako gulasz lub sos. Ma orientalny, specyficzny smak. Jest smaczna i treściwa ponieważ zawiera dużo warzyw. Po zjedzeniu jednego talerza, czujecie się jakbyście zjedli obfity dwudaniowy obiad. Czas przygotowania ok 60min, poziom trudności: średni, koszt ok 20zł.
SKŁADNIKI:
- 200g czerwonej soczewicy
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- pietruszka
- pół małego pora
- cebula
- puszka pomidorów
- ewentualnie inne warzywa np. cukinie, fasolka szparagowa
- pół szklanki gęstego mleka kokosowego
- 5 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- szczypta chili
- pieprz czarny
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 minut, aż zmięknie ale nie zrobi się z niej papka, odstawiamy na bok.
- Na rozgrzanym oleju prażymy kurkumę, kmin, kolendrę i chili, przez około 1 minutę, cały czas mieszając. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę, dusimy około 10 minut.
- Dodajemy pomidory wraz z zalewą (jeśli trzeba również kroimy je w kostkę) oraz pora pokrojonego w talarki. Wlewamy około 3 szklanki wody, dodajemy łyżkę soli i całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec dodajemy soczewicę i pół szklanki mleka kokosowego, ewentualnie sól i pieprz do smaku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty.
Ja dodatkowo drobno posiekałam kilka gałązek natki pietruszki i posypałam zupkę przed podaniem. Smacznego 🙂