Sambar to zupa indyjska, w zależności od konsystencji może być też podawana jako gulasz lub sos. Ma orientalny, specyficzny smak. Jest smaczna i treściwa ponieważ zawiera dużo warzyw. Po zjedzeniu jednego talerza, czujecie się jakbyście zjedli obfity dwudaniowy obiad. Czas przygotowania ok 60min, poziom trudności: średni, koszt ok 20zł.

SKŁADNIKI:

  • 200g czerwonej soczewicy
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • pół małego pora
  • cebula
  • puszka pomidorów
  • ewentualnie inne warzywa np. cukinie, fasolka szparagowa
  • pół szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • szczypta chili
  • pieprz czarny
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie około 10 minut, aż zmięknie ale nie zrobi się z niej papka, odstawiamy na bok.
  2. Na rozgrzanym oleju prażymy kurkumę, kmin, kolendrę i chili, przez około 1 minutę, cały czas mieszając. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę, dusimy około 10 minut.
  3. Dodajemy pomidory wraz z zalewą (jeśli trzeba również kroimy je w kostkę) oraz pora pokrojonego w talarki. Wlewamy około 3 szklanki wody, dodajemy łyżkę soli i całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  4. Pod koniec dodajemy soczewicę i pół szklanki mleka kokosowego, ewentualnie sól i pieprz do smaku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty.

Ja dodatkowo drobno posiekałam kilka gałązek natki pietruszki i posypałam zupkę przed podaniem. Smacznego 🙂