Temperatury biją rekordy. Jak sobie radzicie z tymi upałami? Na zewnątrz ponad 30 stopni a Ty wylewasz siódme poty w kuchni przygotowując obiad, a gdy już wszystko gotowe, nakrywasz do stołu, wołasz rodzinkę i słyszysz, że nikt nie jest głodny. Robi Ci się przykro, więc mąż i dzieci z litości zasiadają z Tobą do stołu, trochę pogrzebią w talerzu, trochę podziubią – jak kury – i podziękują? Jest gorąco, więc nie ma opcji zostawić dania na następny dzień i okazuje się, że cały Twój wysiłek poszedł na marne, a musisz spędzić jeszcze długie minuty w tej paskudnie nagrzanej kuchni by doprowadzić ją do ładu. Gdy już się z tym uporasz, czujesz się jak lep na muchy, więc czym prędzej wskakujesz pod prysznic.

Dzieci i mąż sugerują, by w takie upały nie gotować w ogóle, ale Ty wtedy czułabyś się niespełnioną gospodynią, więc szukacie kompromisu i ustalacie, że będziesz przygotowywać obiady, ale lekkostrawne, a najlepiej lekkostrawne i zimne(!)

Szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad? Służę pomocą i piszę tego posta z myślą o Tobie, tak tak właśnie o Tobie 🙂 Oto SIEDEM WSPANIAŁYCH przepisów na obiad w upalne dni.

1. Smaczne i zdrowe BURGERY Z MARCHEWKI I KASZY JAGLANEJ

ds-burgery-upieczone

  • 350g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia burgerów
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki oliwy
  • kasza kukurydziana lub bułka tarta
  • sól

Dodatkowo:

  • 4 łyżki drobno startego parmezanu

Przepis z książki „Lawendowy dom” Beaty Lipov, jak przygotować burgery przeczytacie tutaj

2. TORTILLA MURCIANA – hiszpański omlet z Murcji

  • 3 duże pomidory
  • 4 różnokolorowe papryki
  • 1 mały bakłażan (lub cukinia)
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 6 jajek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, odkładamy sam miąższ. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy obrane z gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę papryki, pokrojonego w kosteczkę bakłażana i pomidorowy miąższ. Wlewamy wino, odparowujemy na mocnym ogniu i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka wbijamy do miski, lekko solimy i ubijamy. Dodajemy duszone jarzyny, dokładnie mieszamy. Wlewamy masę na patelnię na resztę rozgrzanej oliwy, smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy na zimno lub na ciepło. Kroimy w trójkąty jak tort.

Przepis z książki „Świat od przystawki do deseru” Smak łowi Makłowicz

3. Kolorowa i słodziutka, letnia SAŁAKTKA OWOCOWA

ds-sałatka-owocowa-1

  • 600g różnych letnich owoców
  • 2 łyżki miodu
  • sok z pomarańczy
  • łyżeczka skórki z limonki
  • ewentualne listki stewii

Owoce pozbawić pestek, obrać, pokroić i ułożyć na półmisku. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem i skórką z limonki. Powstałym sosem polać owoce i od razu podawać. Można dodać po kulce lodów waniliowych.

ds-sałatka-owocowa-2

Przepis z książki „Lawendowy dom” Beaty Lipov

4. LETNIA OGÓRKOWA

  • 1/2 litra rosołu
  • 1 kostka serka topionego śmietankowego
  • 1 ogórek zielony
W rosole rozpuszczamy serek, ogórek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy, jeszcze chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku. Można posypać koperkiem lub pietruszką.
Przepis własny.
5. SAŁATKA Z MELONEM I RUKOLĄ
sałatka-z-melonem-1
  • 1 nieduży melon
  • 100g rukoli
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie sałatki jest opisane tutaj.

Przepis z książki ” Od przystawki do deseru” Smak łowi Makłowicz

6. Różowy CHŁODNIK Z BOTWINKĄ

ds-warzywa

  • 1/2 litra kefiru
  • 1/4 litra kwaśnej śmietany 12%
  • pęczek botwinki
  • pęczek rzodkiewek
  • ogórek
  • 1/2 pęczka dymki lub koperku
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ocet jabłkowy
  • sól i pieprz

Botwinkę umyć, osączyć i pokroić. Zalać 1/4 szklanki osolonej wody i zagotować. Następnie gotować jeszcze 2 minuty i zdjąć z ognia. Ostudzić. Pozostałe warzywa oczyścić, umyć i bardzo drobno pokroić. Dymkę posiekać. Czosnek rozetrzeć ze szczypną soli, dodać oliwę oraz 2 łyżki śmietany, dokładnie wymieszać. Połączyć z pozostałą śmietaną, kefirem i botwinką. Dodać pokrojone warzywa i koperek, wymieszać, doprawić solą i pierzem oraz odrobiną octu jabłkowego.

ds-chlodnik-1

 

ds-chlodnik-2

Przepis z książki „Lawendowy dom” Beaty Lipov

7. Letnia ZUPA Z KALAREPKI

  • 4 kalarepki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1,5 litra bulionu jarzynowego
  • 2 pęczki koperku
  • 150ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Rozgrzewamy w rondlu masło, dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę kalarepki, lekko je rumienimy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, dusimy całość do zeszklenia cebuli. Wlewamy bulion, zagotowujemy, trzymamy na wolnym ogniu 15 minut. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy, podajemy.

Przepis z książki „Od przystawki do deseru” Smak łowi Makłowicz

 

Oto siedem przepisów – moich faworytów – idealnie nadające się dania na obiad w letnie, upalne dni.

ds-lili

Pozdrawiamy 🙂