Temperatury biją rekordy. Jak sobie radzicie z tymi upałami? Na zewnątrz ponad 30 stopni a Ty wylewasz siódme poty w kuchni przygotowując obiad, a gdy już wszystko gotowe, nakrywasz do stołu, wołasz rodzinkę i słyszysz, że nikt nie jest głodny. Robi Ci się przykro, więc mąż i dzieci z litości zasiadają z Tobą do stołu, trochę pogrzebią w talerzu, trochę podziubią – jak kury – i podziękują? Jest gorąco, więc nie ma opcji zostawić dania na następny dzień i okazuje się, że cały Twój wysiłek poszedł na marne, a musisz spędzić jeszcze długie minuty w tej paskudnie nagrzanej kuchni by doprowadzić ją do ładu. Gdy już się z tym uporasz, czujesz się jak lep na muchy, więc czym prędzej wskakujesz pod prysznic.
Dzieci i mąż sugerują, by w takie upały nie gotować w ogóle, ale Ty wtedy czułabyś się niespełnioną gospodynią, więc szukacie kompromisu i ustalacie, że będziesz przygotowywać obiady, ale lekkostrawne, a najlepiej lekkostrawne i zimne(!)
Szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad? Służę pomocą i piszę tego posta z myślą o Tobie, tak tak właśnie o Tobie 🙂 Oto SIEDEM WSPANIAŁYCH przepisów na obiad w upalne dni.
1. Smaczne i zdrowe BURGERY Z MARCHEWKI I KASZY JAGLANEJ
- 350g kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju + olej do smażenia burgerów
- 2 marchewki
- cebula
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1/2 szklanki oliwy
- kasza kukurydziana lub bułka tarta
- sól
Dodatkowo:
- 4 łyżki drobno startego parmezanu
Przepis z książki „Lawendowy dom” Beaty Lipov, jak przygotować burgery przeczytacie tutaj
2. TORTILLA MURCIANA – hiszpański omlet z Murcji
- 3 duże pomidory
- 4 różnokolorowe papryki
- 1 mały bakłażan (lub cukinia)
- 100ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 6 jajek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, odkładamy sam miąższ. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy obrane z gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę papryki, pokrojonego w kosteczkę bakłażana i pomidorowy miąższ. Wlewamy wino, odparowujemy na mocnym ogniu i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka wbijamy do miski, lekko solimy i ubijamy. Dodajemy duszone jarzyny, dokładnie mieszamy. Wlewamy masę na patelnię na resztę rozgrzanej oliwy, smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy na zimno lub na ciepło. Kroimy w trójkąty jak tort.
Przepis z książki „Świat od przystawki do deseru” Smak łowi Makłowicz
3. Kolorowa i słodziutka, letnia SAŁAKTKA OWOCOWA
- 600g różnych letnich owoców
- 2 łyżki miodu
- sok z pomarańczy
- łyżeczka skórki z limonki
- ewentualne listki stewii
Owoce pozbawić pestek, obrać, pokroić i ułożyć na półmisku. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem i skórką z limonki. Powstałym sosem polać owoce i od razu podawać. Można dodać po kulce lodów waniliowych.
Przepis z książki „Lawendowy dom” Beaty Lipov
4. LETNIA OGÓRKOWA
- 1/2 litra rosołu
- 1 kostka serka topionego śmietankowego
- 1 ogórek zielony
- 1 nieduży melon
- 100g rukoli
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie sałatki jest opisane tutaj.
Przepis z książki ” Od przystawki do deseru” Smak łowi Makłowicz
6. Różowy CHŁODNIK Z BOTWINKĄ
- 1/2 litra kefiru
- 1/4 litra kwaśnej śmietany 12%
- pęczek botwinki
- pęczek rzodkiewek
- ogórek
- 1/2 pęczka dymki lub koperku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- ocet jabłkowy
- sól i pieprz
Botwinkę umyć, osączyć i pokroić. Zalać 1/4 szklanki osolonej wody i zagotować. Następnie gotować jeszcze 2 minuty i zdjąć z ognia. Ostudzić. Pozostałe warzywa oczyścić, umyć i bardzo drobno pokroić. Dymkę posiekać. Czosnek rozetrzeć ze szczypną soli, dodać oliwę oraz 2 łyżki śmietany, dokładnie wymieszać. Połączyć z pozostałą śmietaną, kefirem i botwinką. Dodać pokrojone warzywa i koperek, wymieszać, doprawić solą i pierzem oraz odrobiną octu jabłkowego.
Przepis z książki „Lawendowy dom” Beaty Lipov
7. Letnia ZUPA Z KALAREPKI
- 4 kalarepki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1,5 litra bulionu jarzynowego
- 2 pęczki koperku
- 150ml kwaśnej śmietany
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Rozgrzewamy w rondlu masło, dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę kalarepki, lekko je rumienimy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, dusimy całość do zeszklenia cebuli. Wlewamy bulion, zagotowujemy, trzymamy na wolnym ogniu 15 minut. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy, podajemy.
Przepis z książki „Od przystawki do deseru” Smak łowi Makłowicz
Oto siedem przepisów – moich faworytów – idealnie nadające się dania na obiad w letnie, upalne dni.
Pozdrawiamy 🙂