Tosty francuskie to doskonały pomysł na ciepłe śniadanie, choć zwykle przyrządza się je na słodko, dziś wersja na słono czyli z czosnkiem, oregano i żółtym serem. Polecam.
Składniki:
Na 2 porcje
- 4-6 kromek chleba tostowego lub zwykłego
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- pół łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
- żółty ser w plastrach lub starty na drobnych oczkach
- oliwa
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy za pomocą rózgi, dodajemy sól, pieprz i oregano. Kromki chleba nacieramy czosnkiem, maczamy w masie jajecznej. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kładziemy kromki chleba i smażymy z oby stron na złoty kolor.
Zdejmujemy z patelni, układamy na talerzu, każdą kromkę smarujemy masłem i kładziemy plasterek żółtego sera lub posypujemy serem startym.
Podajemy.