Pyszne placuszki drożdżowe z karmelizowaną gruszką i cukrem pudrem to świetny pomysł na ciepłe i słodkie śniadanie.
Składniki:
Na 9-10 placuszków
- 20g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 100ml ciepłego mleka
- 120g mąki
- 1 jajko
Karmelizowana gruszka:
- 2 gruszki
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę, na suchą patelnię dajemy 2 łyżki cukru i go karmelizujemy, gdy cukier będzie już brązowy, dodajemy gruszkę i całość mieszamy kilka minut aż składniki się połączą, odstawiamy do wystygnięcia.
Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy część mąki i odstawiamy zaczyn aż się ruszy na około 10-15 minut. Po tym czasie zaczyn łączymy z resztą mąki i jajkiem, dodajemy karmelizowaną gruszkę i wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kładziemy porcje ciasta i formujemy nieduże racuchy. Smażymy po kilka minut z jednej i drugiej strony, wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.