Racuchy z karmelizowaną gruszką

458

Pyszne placuszki drożdżowe z karmelizowaną gruszką i cukrem pudrem to świetny pomysł na ciepłe i słodkie śniadanie.

Składniki:

Na 9-10 placuszków

  • 20g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml ciepłego mleka
  • 120g mąki
  • 1 jajko

Karmelizowana gruszka:

  • 2 gruszki
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę, na suchą patelnię dajemy 2 łyżki cukru i go karmelizujemy, gdy cukier będzie już brązowy, dodajemy gruszkę i całość mieszamy kilka minut aż składniki się połączą, odstawiamy do wystygnięcia.

Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy część mąki i odstawiamy zaczyn aż się ruszy na około 10-15 minut. Po tym czasie zaczyn łączymy z resztą mąki i jajkiem, dodajemy karmelizowaną gruszkę i wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kładziemy porcje ciasta i formujemy nieduże racuchy. Smażymy po kilka minut z jednej i drugiej strony, wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close