Domowe burrito

Dziś dla odmiany przepis, w ciągu ostatnich dni pojawiały się wpisy z kategorii dom i styl życia, dziś nadszedł czas na coś kulinarnego.

Burrito chodziło za mną już od kilku tygodni, dziś udało mi się je przyrządzić, według własnego przepisu.

Jest to danie z kuchni meksykańskiej, a ściślej rzecz ujmując z Tex-Mex, w języku hiszpańskim oznacza “osiołek” i nie wiem jak to się ma ku temu, może używają mięsa z osła?

W każdym razie ja użyłam mielonej wieprzowiny, kukurydzy i papryki czerwonej, dwóch sosów i masy przypraw. Zawinęłam farsz w tortillę pszeniczną i aż nie wierzyłam że to wyszło takie pycha!

Oczywiście wariacji jest masa, możecie zrobić burrito warzywne (hmm, to nawet ciekawy pomysł, muszę spróbować) z kurczakiem, z mięsem mielonym czy gulaszowym, wieprzowina, wołowina, indyk. Co lubicie. Dodatki? Wszystko na co macie ochotę lub znajdziecie w lodówce – kukurydza, papryka – różne kolory, fasola, groszek, ryż, kasza.

A oto mój przepis:

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 45minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 opakowanie tortilli pszennych (6szt.) ja miałam takie z Lidla
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek mielony
  • sos salsa
  • sos Cumberland
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Paprykę pokroić na małą kostkę, mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać kukurydzę i paprykę i smażyć kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Przyprawić solą, pieprze,  papryką, gałką i czosnkiem. Placki tortilli posmarować sosem Cumberland i salsą, na każdy placek dać 2 – 3 łyżki farszu i zawinąć w dowolny sposób, ja zawinęłam tak jak krokiety, w kopertę. Tortille chwilę przesmażyć i podawać. Prawda że szybko i łatwo?

 

Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close