Dziś dla odmiany przepis, w ciągu ostatnich dni pojawiały się wpisy z kategorii dom i styl życia, dziś nadszedł czas na coś kulinarnego.
Burrito chodziło za mną już od kilku tygodni, dziś udało mi się je przyrządzić, według własnego przepisu.
Jest to danie z kuchni meksykańskiej, a ściślej rzecz ujmując z Tex-Mex, w języku hiszpańskim oznacza „osiołek” i nie wiem jak to się ma ku temu, może używają mięsa z osła?
W każdym razie ja użyłam mielonej wieprzowiny, kukurydzy i papryki czerwonej, dwóch sosów i masy przypraw. Zawinęłam farsz w tortillę pszeniczną i aż nie wierzyłam że to wyszło takie pycha!
Oczywiście wariacji jest masa, możecie zrobić burrito warzywne (hmm, to nawet ciekawy pomysł, muszę spróbować) z kurczakiem, z mięsem mielonym czy gulaszowym, wieprzowina, wołowina, indyk. Co lubicie. Dodatki? Wszystko na co macie ochotę lub znajdziecie w lodówce – kukurydza, papryka – różne kolory, fasola, groszek, ryż, kasza.
A oto mój przepis:
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie tortilli pszennych (6szt.) ja miałam takie z Lidla
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- gałka muszkatołowa
- czosnek mielony
- sos salsa
- sos Cumberland
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Paprykę pokroić na małą kostkę, mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać kukurydzę i paprykę i smażyć kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Przyprawić solą, pieprze, papryką, gałką i czosnkiem. Placki tortilli posmarować sosem Cumberland i salsą, na każdy placek dać 2 – 3 łyżki farszu i zawinąć w dowolny sposób, ja zawinęłam tak jak krokiety, w kopertę. Tortille chwilę przesmażyć i podawać. Prawda że szybko i łatwo?