Sobota to dzień, w którym czas na gotowanie jest ograniczony do minimum. Do południa sprzątam i jeśli jest taka potrzeba to wybieramy się na podstawowe zakupy. Staramy się ogarnąć wszystko tak, by popołudnie spędzać już rodzinnie. Szkoda czasu na sterczenie przy garach, dlatego z pomocą przychodzi Jamie Oliver.
To nie pierwszy raz, kiedy wykorzystuję przepisy z jego książki „5 składników” i przyznam Wam szczerze, że dotychczas każdy przepis okazał się rewelacyjny.
Dziś wypróbowałam kolejny przepis i jak zawsze okazał się smaczny.
Fajne jest to, że przepisy Jamie’go Oliver’a z książki „5 składników” robi się naprawdę szybko i nie są to potrawy skomplikowane.
Kurczak z zielonym pesto z fasolką i kaszą to przepis trochę przeze mnie zmodyfikowany. W oryginale kucharz używa jeszcze pomidorków koktajlowych, różni się też odrobinę sposób wykonania tego dania. Napiszę Wam jak ja to przyrządziam.
Składniki:
- 6 kawałków filetów z kurczaka (polędwiczki)
- sól, pieprz
- zielone pesto
- ciasto francuskie
- 1 opakowanie fasolki zielonej (ja użyłam mrożonej)
- 100 g kaszy gryczanej
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do 220°
Na kuchence wstawiamy dwa garnki z osoloną wodą – jeden na kaszę, drugi na fasolkę.
Kurczaka myjemy, solimy i pieprzymy oraz smarujemy pesto. Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Polędwiczki zawijamy w ciasto i układamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. wierzch ciasta smarujemy oliwą by nam się ładnie zarumienił.
Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiamy do niego naczynie z kurczakiem i pieczemy 20 minut. W tym samym czasie gotujemy kaszę (20 minut) i fasolkę (wg przepisu na opakowniu ok. 10 minut)
Fasolkę odcedzamy i wykładamy na talerze, tak samo postępujemy z kaszą. Na końcu wyciągamy z piekarnika mięso i przekładamy na talerze.
Podajemy.
Smacznego
Smacznie i szybko, możemy wyczarować pyszny obiad w zaledwie 20 minut.