Bruschetta z sałatą, białą kiełbasą i mozzarellą (plus wersja wegetariańska)
Szybki przepis na pyszną bruschettę, którą miałam okazję nauczyć się robić podczas warsztatów online, w których brałam ostatnio udział
Sprzęt
- 2 patelnie
- łyżka drewniana
- nóż
- Deska
- widelec
- Miska
- szklanka
Ingredients
- 8 kromek chleba można też użyć bagietki
- 4 małe, białe kiełbaski lub filet z dorsza, jeśli robimy wersję wegetariańską
- 1/2 szklanki białego wina wytrawne lub półsłodkie
- 1 sałata rzymska
- 1 kulka mozzarelli lub opakowanie tartej mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej najlepiej słodka i ostra
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Instructions
- W pierwszej kolejności należy przygotować sobie wszystkie składniki. Kiełbaski lub dorsza) kroimy na mniejsze kawałki. Omierzamy pół szklanki wina. Szatkujemy sałatę. Mozzarelle, jeśli używamy mozzarelli w kulce, kroimy na malutkie kawałeczki lub kruszymy ją w palcach. Rozgniatamy ząbki czosnku. Przygotowujemy przyprawy i potrzebny sprzęt.
- Kromki chleba lub bagietkę podpiekamy w piekarniku, w tosterze lub na patelni. Kilka minut, żeby była chrupiąca.
- Kiełbasę smażymy kilka minut na suchej patelni. Jak się zarumieni podlewamy ją winem i dalej dusimy jeszcze kilka minut.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i mielone papryki, podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy poszatkowaną sałatę, mieszamy.
- Zawartość pierwszej patelni łączymy z zawartością drugiej patelni. Całość mieszamy, żeby smaki ładnie się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na ciepłe grzanki wykładamy naszą bruschettę i posypujemy całość mozzarellą
- Smacznego!