Bruschetta z sałatą, białą kiełbasą i mozzarellą

1.7K

Bruschetta z sałatą, białą kiełbasą i mozzarellą (plus wersja wegetariańska)

Szybki przepis na pyszną bruschettę, którą miałam okazję nauczyć się robić podczas warsztatów online, w których brałam ostatnio udział

  • 8 kromek chleba (można też użyć bagietki)
  • 4 małe, białe kiełbaski (lub filet z dorsza, jeśli robimy wersję wegetariańską)
  • 1/2 szklanki białego wina (wytrawne lub półsłodkie)
  • 1 sałata rzymska
  • 1 kulka mozzarelli (lub opakowanie tartej mozzarelli)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej (najlepiej słodka i ostra)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  1. W pierwszej kolejności należy przygotować sobie wszystkie składniki. Kiełbaski lub dorsza) kroimy na mniejsze kawałki. Omierzamy pół szklanki wina. Szatkujemy sałatę. Mozzarelle, jeśli używamy mozzarelli w kulce, kroimy na malutkie kawałeczki lub kruszymy ją w palcach. Rozgniatamy ząbki czosnku. Przygotowujemy przyprawy i potrzebny sprzęt.

  2. Kromki chleba lub bagietkę podpiekamy w piekarniku, w tosterze lub na patelni. Kilka minut, żeby była chrupiąca.

  3. Kiełbasę smażymy kilka minut na suchej patelni. Jak się zarumieni podlewamy ją winem i dalej dusimy jeszcze kilka minut.

  4. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i mielone papryki, podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy poszatkowaną sałatę, mieszamy.

  5. Zawartość pierwszej patelni łączymy z zawartością drugiej patelni. Całość mieszamy, żeby smaki ładnie się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem.

  6. Na ciepłe grzanki wykładamy naszą bruschettę i posypujemy całość mozzarellą

  7. Smacznego!



Zobacz moje inne wpisy

Wegańskie babeczki z kaszy manny

Sól w naszej diecie

Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close