Bruschetta z sałatą, białą kiełbasą i mozzarellą (plus wersja wegetariańska)
Szybki przepis na pyszną bruschettę, którą miałam okazję nauczyć się robić podczas warsztatów online, w których brałam ostatnio udział
- 8 kromek chleba (można też użyć bagietki)
- 4 małe, białe kiełbaski (lub filet z dorsza, jeśli robimy wersję wegetariańską)
- 1/2 szklanki białego wina (wytrawne lub półsłodkie)
- 1 sałata rzymska
- 1 kulka mozzarelli (lub opakowanie tartej mozzarelli)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej (najlepiej słodka i ostra)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
W pierwszej kolejności należy przygotować sobie wszystkie składniki. Kiełbaski lub dorsza) kroimy na mniejsze kawałki. Omierzamy pół szklanki wina. Szatkujemy sałatę. Mozzarelle, jeśli używamy mozzarelli w kulce, kroimy na malutkie kawałeczki lub kruszymy ją w palcach. Rozgniatamy ząbki czosnku. Przygotowujemy przyprawy i potrzebny sprzęt.
Kromki chleba lub bagietkę podpiekamy w piekarniku, w tosterze lub na patelni. Kilka minut, żeby była chrupiąca.
Kiełbasę smażymy kilka minut na suchej patelni. Jak się zarumieni podlewamy ją winem i dalej dusimy jeszcze kilka minut.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i mielone papryki, podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy poszatkowaną sałatę, mieszamy.
Zawartość pierwszej patelni łączymy z zawartością drugiej patelni. Całość mieszamy, żeby smaki ładnie się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na ciepłe grzanki wykładamy naszą bruschettę i posypujemy całość mozzarellą
Smacznego!