Ciasteczka świąteczne. Przepis na dwa rodzaje ciasteczek świątecznych, które są niezawodne i robię je od lat.
Ciasteczka maślane
- 300 g zimnego masła
- 425 g mąki pszennej
- 100 g cukru białego
- szczypta soli
- 1 jajko
Wszystkie składniki mieszkamy w jednej misce, siekamy nożem i zagniatamy. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Wyjmujemy z lodówki i czekamy chwilę aż ciasto się ogrzeje i zmięknie. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm podsypując mąką. Foremkami wycinamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni pieczemy ciasteczka przez około12-15 minut.
Studzimy i lukrujemy.
*pod tym wpisem znajdziesz filmik jak zrobić ciasteczka maślane
Ciasteczka cynamonowe
Najlepsze! Łatwe w wykonaniu i pachnące. A po upieczeniu w całym domu pachnie świętami.
- 200g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 140 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę (ja to robię w robocie kuchennym), dodać jajko, zmiksować na puszystą jednolitą masę. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Przesiać do masy maślanej. Wymieszać ciasto do połączenia się składników. Dodać ekstrakt z wanilii. Uformować kulę z ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości około 5mm na oprószonej mąką stolnicy. Wycinać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu można lukrować, oprószyć cukrem pudrem lub zostawić suche.
*pod wpisem znajdziesz film jak zrobić pierniczki
Lukier do pierniczków
- 180g cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
- 2 białka
Wszystkie składniki razem mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Gotowym lukrem lukrujemy pierniczki i posypujemy kolorowymi posypkami. Pozostawiamy aż lukier stężeje.