Ciasteczka świąteczne. Maślane i cynamonowe. Pierniki na święta

97

Ciasteczka świąteczne. Przepis na dwa rodzaje ciasteczek świątecznych, które są niezawodne i robię je od lat.

Screenshot

Ciasteczka maślane

  • 300 g zimnego masła
  • 425 g mąki pszennej
  • 100 g cukru białego
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Wszystkie składniki mieszkamy w jednej misce, siekamy nożem i zagniatamy. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Wyjmujemy z lodówki i czekamy chwilę aż ciasto się ogrzeje i zmięknie. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm podsypując mąką. Foremkami wycinamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni pieczemy ciasteczka przez około12-15 minut.

Studzimy i lukrujemy.

*pod tym wpisem znajdziesz filmik jak zrobić ciasteczka maślane

Ciasteczka cynamonowe

Najlepsze! Łatwe w wykonaniu i pachnące. A po upieczeniu w całym domu pachnie świętami.

  • 200g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę (ja to robię w robocie kuchennym), dodać jajko, zmiksować na puszystą jednolitą masę. Mąkę wymieszać z sodą i cynamonem. Przesiać do masy maślanej. Wymieszać ciasto do połączenia się składników. Dodać ekstrakt z wanilii. Uformować kulę z ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości około 5mm na oprószonej mąką stolnicy. Wycinać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu można lukrować, oprószyć cukrem pudrem lub zostawić suche.

*pod wpisem znajdziesz film jak zrobić pierniczki

Lukier do pierniczków

  • 180g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 białka

Wszystkie składniki razem mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

Gotowym lukrem lukrujemy pierniczki i posypujemy kolorowymi posypkami. Pozostawiamy aż lukier stężeje.

Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close