To już ostatni dzwonek by wstawić zakwas na żurek!
Ja robiłam w tym roku pierwszy raz zobaczymy co z tego wyjdzie. Przejrzałam kilka przepisów, żeby sprawdzić jak to się w ogóle robi i wszystkie sprowadzają się do jednego: mąka i woda. Przyprawy zaś to Twój wybór. Oczywiście możesz je dodać do zakwasu, ale równie dobrze możesz je użyć dopiero do zupy. Żeby przyspieszyć proces fermentacji możesz dodać kromkę chleba razowego albo łyżkę soku z kiszonych ogórków.
Zakwas na żurek – przepis
- 5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 (z Lidla)
- 500 ml ciepłej wody przegotowanej
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
*możesz dodać jeszcze ziarenka pieprzu
Do słoika lub kamionki dajemy mąkę, zalewamy letnią, przegotowaną wodą, mieszamy. Dodajemy czosnek, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Mieszamy. Nakrywamy gazą i odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce.
Zakwas codziennie trzeba przemieszać.
Prawda że łatwizna?