W 100% zdrowe, przepis jest zweryfikowany przez pewnego trenera personalnego z klubu Fitness w Warszawie 🙂 Możecie wypróbować przepis na weekend, ja już upiekłam a Ty?

Składniki:
– 4 marchewki
– 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 3/4 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
– 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 3/4 szklanki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
– 3 jajka
– ¾ szklanki cukru trzcinowego lub stewii
– 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
– 2-3 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowanie:
Sposób przygotowania: Formę do muffinów wysmaruj masłem. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy w misce. W drugiej misce ubij olej, jajka, trzcinowy cukier i tartą marchewkę. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do przygotowanej foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na 25-30 minut. Przestudź, a następnie wyjmij z foremki i wystudź na kratce.