Coś słodkiego na śniadanie? Dlaczego nie!
Śniadanie musi być pożywne, ale to nie znaczy, że codziennie musimy jeść kanapki z wędlinką, sałatą, pomidorkiem, rzodkiewką itp albo kaszę jaglaną lub owsiankę. Można też czasem zaszaleć i zjeść coś słodkiego, cukier doda energii na cały dzień.
Czy takie słodkie śnadananie jest niezdrowe? Absolutnie. Trzeba tylko zrobić to z głową.
Ciasto na placki:
- 250g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 170g mąki (można użyć np orkiszowej)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego
Jogurt wymieszać z jajkami, cukrem i ekstraktem z wanilii. Następnie mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać z jogurtem i jajkami.
Smażyć na patelni na oleju kokosowym.
- 4-5 jabłek obrać, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić na kawałki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z pół cytryny
Na suchą patelnię wsypać cukier, chwilę podsmażyć dodać jabłka i wymieszać, dodać cynamon i sok z cytryny, wymieszać i gotować przez 2-3 minutki aż jabłka będą miękkie, często mieszać.
Można dodatkowo polać placki syropem klonowym, miodem lub podawać z bitą śmietaną.
Zainspirowana przepisem ze strony www.kwestiasmaku.com