Placki jogurtowe z prażonymi jabłkami

1K

Coś słodkiego na śniadanie? Dlaczego nie!

Śniadanie musi być pożywne, ale to nie znaczy, że codziennie musimy jeść kanapki z wędlinką, sałatą, pomidorkiem, rzodkiewką itp albo kaszę jaglaną lub owsiankę. Można też czasem zaszaleć i zjeść coś słodkiego, cukier doda energii na cały dzień.

Czy takie słodkie śnadananie jest niezdrowe? Absolutnie. Trzeba tylko zrobić to z głową.

Ciasto na placki:

  • 250g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 170g mąki (można użyć np orkiszowej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego

Jogurt wymieszać z jajkami, cukrem i ekstraktem z wanilii. Następnie mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać z jogurtem i jajkami.

Smażyć na patelni na oleju kokosowym.

  • 4-5 jabłek obrać, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić na kawałki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z pół cytryny

Na suchą patelnię wsypać cukier, chwilę podsmażyć dodać jabłka i wymieszać, dodać cynamon i sok z cytryny, wymieszać i gotować przez 2-3 minutki aż jabłka będą miękkie, często mieszać.

Można dodatkowo polać placki syropem klonowym, miodem lub podawać z bitą śmietaną.

Zainspirowana przepisem ze strony www.kwestiasmaku.com

 

Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close