Klasyczna zupa pomidorowa w połączeniu z wędzonym łososiem i kaszą jaglaną z dodatkiem koperku to niebanalne połączenie gamy smaków.

Ilość porcji: 4

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania 40 minut

Składniki:

  • 500 g pomidorów
  • 1 litr buliony drobiowego
  • 100g łososia wędzonego
  • 100g kaszy jaglanej
  • sól, pieprz
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Pomidory naciąć na krzyż i sparzyć wrzątkiem, następnie polać strumieniem zimnej wody i obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pomidory i smażyć około 20 minut często mieszając, w razie potrzeby podlewać gorącym bulionem.

w osobnym garnku gotujemy kaszę jaglaną. Najpierw należy obficie zlać ją zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem i wrzucić do gotującej się wody. Gotować około 5-6 minut, następnie wyłączyć palnik, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na ciepłym piecu na około 10 minut od czasu do czasu mieszając, gdy kasza wchłonie już całą wodę odstawić na bok.

Pomidory z patelni dodać do garnka z bulionem, zmiksować. Łososia pokroić w paski, dodać do zupy, wymieszać z kaszą.

Koperek posiekać.

Zupę przelać do miseczek, posypać koperkiem i podawać.