Klasyczna zupa pomidorowa w połączeniu z wędzonym łososiem i kaszą jaglaną z dodatkiem koperku to niebanalne połączenie gamy smaków.
Ilość porcji: 4
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania 40 minut
Składniki:
- 500 g pomidorów
- 1 litr buliony drobiowego
- 100g łososia wędzonego
- 100g kaszy jaglanej
- sól, pieprz
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Pomidory naciąć na krzyż i sparzyć wrzątkiem, następnie polać strumieniem zimnej wody i obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać pomidory i smażyć około 20 minut często mieszając, w razie potrzeby podlewać gorącym bulionem.
w osobnym garnku gotujemy kaszę jaglaną. Najpierw należy obficie zlać ją zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem i wrzucić do gotującej się wody. Gotować około 5-6 minut, następnie wyłączyć palnik, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na ciepłym piecu na około 10 minut od czasu do czasu mieszając, gdy kasza wchłonie już całą wodę odstawić na bok.
Pomidory z patelni dodać do garnka z bulionem, zmiksować. Łososia pokroić w paski, dodać do zupy, wymieszać z kaszą.
Koperek posiekać.
Zupę przelać do miseczek, posypać koperkiem i podawać.