Na grubym czy na cienkim? Oto najczęstsze pytanie dotyczące ciasta na pizze. Jakie wolicie? Ja wolę na cienkim ale czasem dla odmiany zrobię na grubym i wychodzi również pyszna i sycaca.

Pizza na grubym cieście może być dobrym rozwiązaniem na imprezę, gdy mamy gości.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy w misce z 50 ml wody, łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, alby zaczyn rozczyn pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę wody, oliwę, sól i gotowy ozczyn. Wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 10 minut. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (np. tortownicę)

Smarujemy sosem i układamy ulubione składniki.

Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200°