Na grubym czy na cienkim? Oto najczęstsze pytanie dotyczące ciasta na pizze. Jakie wolicie? Ja wolę na cienkim ale czasem dla odmiany zrobię na grubym i wychodzi również pyszna i sycaca.
Pizza na grubym cieście może być dobrym rozwiązaniem na imprezę, gdy mamy gości.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g drożdży
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy w misce z 50 ml wody, łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, alby zaczyn rozczyn pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę wody, oliwę, sól i gotowy ozczyn. Wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 10 minut. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (np. tortownicę)
Smarujemy sosem i układamy ulubione składniki.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200°