Dziś kuchnia hinduska, za oknem śnieg a w domu zapach orientalnych przypraw i egzotycznego ananasa. A wszystko za sprawą dzisiejszego obiadu. Dal, czyli zupa z soczewicy z ananasem. Polecam. Szczególnie dla fanów orientalnych potraw.

Składniki:

4 porcje

  • 2 cebule
  • szczypta chili lub ostrej papryki
  • łyżka startego imbiru
  • 1 ananas lub puszka ananasa
  • masło
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki curry
  • 3 szklanki bulionu
  • łodyga selera naciowego z liśćmi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150ml śmietany 18%

Przygotowanie:

Cebule obrać, posiekać, wymieszać ze startym imbirem i szczyptą ostrej papryki. Zarumienić na łyżce masła, dodać soczewicę i curry. Wymieszać, smażyć 2-3 minutki. Ananasa pokroić w kostkę, odcisnąć (lub pokroić ananasa z puszki, zachowując zalewę) Sok z ananasa wlać do garnka z soczewicą, następnie wlać bulionu i zagotować. Gotować całość około 10 minut. W tym czasie pokroić łodygę selera wraz z liśćmi, na małej patelni rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć na niej seler i dodać do gotującej się zupy.

1/3 soczewicy wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na bok. Resztę zupy zmiksować na krem, dodać śmietanę i wymieszać. Dodać do zupy odłożoną soczewicę i ananas. Dodać sok z cytryny.

Można ozdobić listkami selera lub kleksem śmietany.