Dziś kuchnia hinduska, za oknem śnieg a w domu zapach orientalnych przypraw i egzotycznego ananasa. A wszystko za sprawą dzisiejszego obiadu. Dal, czyli zupa z soczewicy z ananasem. Polecam. Szczególnie dla fanów orientalnych potraw.
Składniki:
4 porcje
- 2 cebule
- szczypta chili lub ostrej papryki
- łyżka startego imbiru
- 1 ananas lub puszka ananasa
- masło
- 250g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki curry
- 3 szklanki bulionu
- łodyga selera naciowego z liśćmi
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150ml śmietany 18%
Przygotowanie:
Cebule obrać, posiekać, wymieszać ze startym imbirem i szczyptą ostrej papryki. Zarumienić na łyżce masła, dodać soczewicę i curry. Wymieszać, smażyć 2-3 minutki. Ananasa pokroić w kostkę, odcisnąć (lub pokroić ananasa z puszki, zachowując zalewę) Sok z ananasa wlać do garnka z soczewicą, następnie wlać bulionu i zagotować. Gotować całość około 10 minut. W tym czasie pokroić łodygę selera wraz z liśćmi, na małej patelni rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć na niej seler i dodać do gotującej się zupy.
1/3 soczewicy wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na bok. Resztę zupy zmiksować na krem, dodać śmietanę i wymieszać. Dodać do zupy odłożoną soczewicę i ananas. Dodać sok z cytryny.
Można ozdobić listkami selera lub kleksem śmietany.