Przetwory z rzodkiewki. Pikle z rzodkiewki.
Codziennie rano wychodzę do mojego przydomowego warzywnika żeby zebrać rzodkiewki. Mam ich dość sporo i jestem pewna że wszystkiego nie przejemy więc zaczęłam kombinować z przetworami. Nie spodziewałam się, że w tym roku sezon na przetwory rozpoczną przetwory z rzodkiewki bardziej obstawiałam truskawki ale dopiero muszę jechać kupić.
Pikle z rzodkiewki

- Miska
- łyżeczka
- nóż
- garnek
- słoik
- 150 g rzodkiewek (Ja miałam dość spory pęczek małych rzodkiewek z ogródka, jeśli używasz rzodkiewek ze sklepu podejrzewam że wyjdzie 2-3 pęczki)
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki gorczycy białej
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 szklanka wody (szklanka 250ml)
- 1/4 szklanki octu ziołowego 5% (można też użyć zwykłego octu wtedy należy użyć go trochę mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Rzodkiewki umyć, odciąć liście i ogonki. Liście. jeśli są ładne można wykorzystać do zrobienia pesto. Pokroić na ćwiartki, mniejsze rzodkiewki wystarczy przekroić na pół
Czosnek obrać
Zagotować składniki zalewy: Woda, ocet, sól, cukier
Słoik dokładnie umyć i osuszyć
Do słoika włożyć rzodkiewki i czosnek oraz przyprawy: gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy
Całość zalać gorącą zalewą
Pasteryzować 15 minut