Przetwory z rzodkiewki. Pikle z rzodkiewki

1.8K

Przetwory z rzodkiewki. Pikle z rzodkiewki.

Codziennie rano wychodzę do mojego przydomowego warzywnika żeby zebrać rzodkiewki. Mam ich dość sporo i jestem pewna że wszystkiego nie przejemy więc zaczęłam kombinować z przetworami. Nie spodziewałam się, że w tym roku sezon na przetwory rozpoczną przetwory z rzodkiewki bardziej obstawiałam truskawki ale dopiero muszę jechać kupić.

Pikle z rzodkiewki

  • Miska
  • łyżeczka
  • nóż
  • garnek
  • słoik
  • 150 g rzodkiewek (Ja miałam dość spory pęczek małych rzodkiewek z ogródka, jeśli używasz rzodkiewek ze sklepu podejrzewam że wyjdzie 2-3 pęczki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki gorczycy białej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka wody (szklanka 250ml)
  • 1/4 szklanki octu ziołowego 5% (można też użyć zwykłego octu wtedy należy użyć go trochę mniej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  1. Rzodkiewki umyć, odciąć liście i ogonki. Liście. jeśli są ładne można wykorzystać do zrobienia pesto. Pokroić na ćwiartki, mniejsze rzodkiewki wystarczy przekroić na pół



  2. Czosnek obrać

  3. Zagotować składniki zalewy: Woda, ocet, sól, cukier

  4. Słoik dokładnie umyć i osuszyć

  5. Do słoika włożyć rzodkiewki i czosnek oraz przyprawy: gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy

  6. Całość zalać gorącą zalewą

  7. Pasteryzować 15 minut

Przetwory
przetwory, rzodkiewka, przetwory_z_rzodkiewki

Przepisy na inne przetwory

EGZOTYCZNA KUCHNIA

Śliwki, pomarańcza i cynamon

Ketchup z cukini

Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close