Zupa-krem z kukurydzy z kiełbasą chorizo to przepis Roberta Makłowicza z książki Smak łowi Makłowicz świat od przystawki do deseru. Wprowadziłam jedynie dwie zmiany, nie użyłam kmínu oraz moja wersja jest bez awokado i kolendry.

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 1 godzina

Poziom trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku (w przepisie są 4)
  • 1.5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego (ja użyłam kostki rosołowej drobiowej Winiary)
  • 1 łyżeczka mielonego kmínu*
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • szczypta suszonego oregano
  • 100 g paprykowej kiełbasy Chorizo
  • 150 ml śmietany 18%
  • Sól
  • Natka pietruszki
  • 2 dojrzałe awokado*
  • 1 pęczek natki kolendry*

*mój przepis jest bez tych składników.

Przygotowanie:

Nożem odcinamy ziarna kukurydzy od kolb, wkładamy do rondla na rozgrzane masło i dusimy około 5 minut.

Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obrane ząbki czosnku, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.

Miksujemy na gładki krem, dodajemy kmin, słodką i ostrą paprykę, oregano, pokrojoną kiełbasę, gotujemy na małym ogniu 10 minut.

Dodajemy śmietanę, zagotowujemy, doprawiamy solą. Przelewamy do miseczek. Dekorujemy obranymi, wypestkowanymi i pokrojonymi w plasterki awokado i listkami kolendry. Ja udekorowałam natką pietruszki. Podajemy.

Zupa wychodzi dość ostra, ale dla złagodzenia smaku można rozpuścić w zupie serek mascarpone (100-150g).