Zupa-krem z kukurydzy z kiełbasą chorizo to przepis Roberta Makłowicza z książki Smak łowi Makłowicz świat od przystawki do deseru. Wprowadziłam jedynie dwie zmiany, nie użyłam kmínu oraz moja wersja jest bez awokado i kolendry.
Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 1 godzina Poziom trudności: łatwa
Składniki:
3 kolby kukurydzy- 1 łyżka masła
- 2 duże ziemniaki
- 3 ząbki czosnku (w przepisie są 4)
- 1.5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego (ja użyłam kostki rosołowej drobiowej Winiary)
- 1 łyżeczka mielonego kmínu*
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- szczypta suszonego oregano
- 100 g paprykowej kiełbasy Chorizo
- 150 ml śmietany 18%
- Sól
- Natka pietruszki
- 2 dojrzałe awokado*
- 1 pęczek natki kolendry*
*mój przepis jest bez tych składników.
Przygotowanie:
Nożem odcinamy ziarna kukurydzy od kolb, wkładamy do rondla na rozgrzane masło i dusimy około 5 minut.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obrane ząbki czosnku, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Miksujemy na gładki krem, dodajemy kmin, słodką i ostrą paprykę, oregano, pokrojoną kiełbasę, gotujemy na małym ogniu 10 minut.
Dodajemy śmietanę, zagotowujemy, doprawiamy solą. Przelewamy do miseczek. Dekorujemy obranymi, wypestkowanymi i pokrojonymi w plasterki awokado i listkami kolendry. Ja udekorowałam natką pietruszki. Podajemy.
Zupa wychodzi dość ostra, ale dla złagodzenia smaku można rozpuścić w zupie serek mascarpone (100-150g).