Danie idealne na deser, ale też można podać na obiad, z pewnością przypadnie do gustu dzieciom.
Ryż zapiekany w piekarniku z jabłkiem i cynamonem to pyszne i sycące danie.
Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” przepisy mistrza Pawła Małeckiego, ale trochę go zmodyfikowałam więc różni się od oryginału
Składniki:
- 200g ryżu
- 600 ml mleka co najmniej 2%
- szczypta soli
- 4 średniej wielkości jabłka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Mleko zagotuj i dodaj szczyptę soli, Następnie dodaj ryż. Gotuj 15-20 minut, często mieszając (ryż powinien lekko się rozgotować). Garnek z ugotowanym ryżem przykryj i odstaw na około 30 minut.
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj jabłka, cukier i sok z cytryny. Całość wymieszaj. Do uprażonych jabłek dodaj łyżeczkę cynamonu. Naczynia żaroodporne wysmaruj masłem, napełnij ryżem a na wierzch ułóż prażone jabłka.
Ryż zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (bez termoobiegu) przez 20 minut.
Zapieczony ryż można udekorować bitą śmietaną