Na święta Wielkanocne piekłam domowy chleb, ale od tego czasu nie miałam jeszcze chwili żeby usiąść i napisać ten przepis tutaj, żeby też mogliście z niego skorzystać bo naprawdę warto!
Chleb przygotowuje się łatwo i dość szybko, jest on mięciutki, pulchny i pyszny. Naprawdę warto spróbować.
Pod tym wpisem znajdziesz filmik jak przygotować chleb krok po kroku.
Zaczynamy!
W pierwszej kolejności przygotuj wszystkie składniki.
- 350g mąki pszennej
- 150g mąki żytniej
- 25 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie drożdży suchych)
- 1 łyżeczka cukru
- 400ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie zakwasu żytniego Dr. Oetker
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
W pierwszej kolejności odważamy sobie wszystkie potrzebne składniki i robimy rozczyn z drożdży. Zostawiamy drożdże aż podwoją swoją objętość. Następnie mieszamy mąkę pszenną z żytnią, dodajemy 2 łyżeczki soli oraz zakwas żytni instant, wszystko razem mieszamy, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto mikserem.
W czasie gdy ciasto się wyrabia dolewamy stopniowo wodę i 2 łyżki oleju. Gdy ciasto jest już wyrobione układamy go do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 1 godzinę aż wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik funkcja grzania góra-dół na 220 stopni i wkładamy chleb na 15 minut następnie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wyjmujemy go z formy i studzimy.