Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

44

Na święta Wielkanocne piekłam domowy chleb, ale od tego czasu nie miałam jeszcze chwili żeby usiąść i napisać ten przepis tutaj, żeby też mogliście z niego skorzystać bo naprawdę warto!

Chleb przygotowuje się łatwo i dość szybko, jest on mięciutki, pulchny i pyszny. Naprawdę warto spróbować.

Pod tym wpisem znajdziesz filmik jak przygotować chleb krok po kroku.

Zaczynamy!

W pierwszej kolejności przygotuj wszystkie składniki.

  • 350g mąki pszennej
  • 150g mąki żytniej
  • 25 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie drożdży suchych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie zakwasu żytniego Dr. Oetker
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

W pierwszej kolejności odważamy sobie wszystkie potrzebne składniki i robimy rozczyn z drożdży. Zostawiamy drożdże aż podwoją swoją objętość. Następnie mieszamy mąkę pszenną z żytnią, dodajemy 2 łyżeczki soli oraz zakwas żytni instant, wszystko razem mieszamy, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto mikserem.

W czasie gdy ciasto się wyrabia dolewamy stopniowo wodę i 2 łyżki oleju. Gdy ciasto jest już wyrobione układamy go do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 1 godzinę aż wyrośnie.

Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik funkcja grzania góra-dół na 220 stopni i wkładamy chleb na 15 minut następnie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wyjmujemy go z formy i studzimy.

Zobacz film jak krok po kroku upiec domowy chleb

Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close