Keto kurczak w sosie śmietankowo-szpinakowym z puree kalafiorowym

35

Kurczak w sosie śmietankowo-szpinakowym z puree kalafiorowym to pomysł na bardzo szybki i łatwy obiad. Do przygotowania tego dania potrzebujecie kilku składników.

Składniki

  • piersi z kurczaka (w zależności od tego ile potrzebujecie porcji ja miałam 3 piersi dla rodziny 2+3)
  • liście szpinaku
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło
  • czosnek
  • śmietana 30%

Składniki na puree kalafiorowe

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka masła
  • 50ml śmietanki 30%

Przygotowanie

Na patelni rozpuszczamy masło. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek siekamy. Na maśle podsmażamy czosnek, dodajemy kurczaka, przyprawiamy gałką muszkatołową i smażymy aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy liście szpinaku, wszystko razem przesmażamy kilka minut na koniec dodajemy około 150ml śmietany 30%.

Jak przygotować puree kalafiorowe:

W osolonej wodzie gotujemy kalafior, gdy się ugotuje przekładamy różyczki kalafiora do blendera, dodajemy łyżkę masła i pozostałą śmietankę 30% miksujemy kilka sekund, doprawiamy gałką muszkatołową.

Danie jest gotowe. Na koniec danie można posypać startym parmezanem.

Smacznego!

Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close