Kurczak w sosie śmietankowo-szpinakowym z puree kalafiorowym to pomysł na bardzo szybki i łatwy obiad. Do przygotowania tego dania potrzebujecie kilku składników.
Składniki
- piersi z kurczaka (w zależności od tego ile potrzebujecie porcji ja miałam 3 piersi dla rodziny 2+3)
- liście szpinaku
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło
- czosnek
- śmietana 30%
Składniki na puree kalafiorowe
- 1 kalafior
- 1 łyżka masła
- 50ml śmietanki 30%

Przygotowanie
Na patelni rozpuszczamy masło. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek siekamy. Na maśle podsmażamy czosnek, dodajemy kurczaka, przyprawiamy gałką muszkatołową i smażymy aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy liście szpinaku, wszystko razem przesmażamy kilka minut na koniec dodajemy około 150ml śmietany 30%.
Jak przygotować puree kalafiorowe:
W osolonej wodzie gotujemy kalafior, gdy się ugotuje przekładamy różyczki kalafiora do blendera, dodajemy łyżkę masła i pozostałą śmietankę 30% miksujemy kilka sekund, doprawiamy gałką muszkatołową.
Danie jest gotowe. Na koniec danie można posypać startym parmezanem.
Smacznego!