Domowa włoska uczta – jak stworzyć klimat Italii we własnej kuchni

45

Dziś zabieram Was w podróż do Włoch. Jedziemy do słonecznej Toskanii – miejsca pełnego ciepła, słońca, zapachów i niesamowitych smaków. Wczoraj oglądałam film “Toskania” i zainspirował mnie on do przygotowania włoskiej uczty.

Włoski obiad

Dziś na obiad przygotowuję risotto z warzywami. Delikatne, kremowe i proste w przygotowaniu. Nie musisz być mistrzem kuchni, włoska kuchnia uczy, że liczy się pasja i jakość składników. Wystarczy chęć i radość gotowania, by stworzyć coś wyjątkowego.

Składniki:
  • 200g ryżu do risotto
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • marchew
  • 1/2 cukini
  • 1/2 papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 800 g bulionu
  • 2 łyżki masła
  • sól i piperz
  • natka lub bazylia
Sposób przygotowania:

Marchew pokrój w drobną kostkę, cukinię i paprykę w cienkie paski lub w plasterki/kostkę. Na oliwie na dużej patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj marchewkę i duś kilka minut. Następnie dorzuć paprykę i cukinię. Smaż jeszcze chwilę. Wsyp ryż i mieszaj1-2 minuty. Dodaj wino i mieszaj aż się wchłonie. Następnie stopniowo dodawaj bulion (ciepły). Gotuj około 20 minut aż ryż będzie miękki i kremowy, ale nie rozgotowany. Dopraw solą i pieprzem, dodaj masło. Posyp parmezanem i posiekanymi ziołami.

Od razu podawaj – risotto najlepiej smakuje na świeżo, zaraz po przygotowaniu.

Dekoracja stołu we włoskim stylu

  1. Obrus lub bieżnik – lniany lub bawełniany, najlepiej biały, beżowy lub w kratkę (np. biało-czerwoną). Możesz postawić na naturalne kolory. Możesz też drewniany stół zostawić bez nakrycia lub położyć wzdłuż bieżnik.
  2. Naczynia – prosta biała lub beżowa ceramika. We włoskim stylu nie chodzi o elegancję tylko o naturalność i ciepło. Makaron podawaj w miseczkach lub na talerzach głębokich. Wodę podaj w karafce – możesz dorzucić plasterek cytryny i/lub kilka listków mięty.
  3. Sztućce i serwetki -sztućce połóż klasycznie, możesz je zawinąć w bawełnianą serwetkę przewiązując np sznurkiem jutowym i gałązką rozmarynu lub tymianku
  4. Dodatki i dekoracje – Świeże zioła w doniczkach na środku stołu (bazylia, tymianek, oregano). Świece, najlepiej niskie w słoiczkach lub tealighty – dają przyjemny nastrój. Małe miseczki z oliwą z oliwek i octem balsamicznym, pokrojona bagietka do przegryzania.
  5. Muzyka – w tle delikatna włoska muzyka np. Andrea Bocelli, Eros Ramazzotti

Nie przejmuj się, nie musi być perfekcyjnie. Włoski klimat to przede wszystkim bliskość, smak i radość z bycia razem.

Zrób to z sercem, a będzie idealnie

Mam nadzieję, że Wasz włoski obiad będzie pyszny i że stworzycie przy stole ciepłą, rodzinną atmosferę. Niech to danie pobudzi wasze kubki smakowe. Do tego dania polecam lampkę białego wina.

Buon appetito!

Like
Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close