Dziś zabieram Was w podróż do Włoch. Jedziemy do słonecznej Toskanii – miejsca pełnego ciepła, słońca, zapachów i niesamowitych smaków. Wczoraj oglądałam film “Toskania” i zainspirował mnie on do przygotowania włoskiej uczty.
Włoski obiad
Dziś na obiad przygotowuję risotto z warzywami. Delikatne, kremowe i proste w przygotowaniu. Nie musisz być mistrzem kuchni, włoska kuchnia uczy, że liczy się pasja i jakość składników. Wystarczy chęć i radość gotowania, by stworzyć coś wyjątkowego.
Składniki:
- 200g ryżu do risotto
- cebula
- ząbek czosnku
- marchew
- 1/2 cukini
- 1/2 papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 800 g bulionu
- 2 łyżki masła
- sól i piperz
- natka lub bazylia
Sposób przygotowania:
Marchew pokrój w drobną kostkę, cukinię i paprykę w cienkie paski lub w plasterki/kostkę. Na oliwie na dużej patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj marchewkę i duś kilka minut. Następnie dorzuć paprykę i cukinię. Smaż jeszcze chwilę. Wsyp ryż i mieszaj1-2 minuty. Dodaj wino i mieszaj aż się wchłonie. Następnie stopniowo dodawaj bulion (ciepły). Gotuj około 20 minut aż ryż będzie miękki i kremowy, ale nie rozgotowany. Dopraw solą i pieprzem, dodaj masło. Posyp parmezanem i posiekanymi ziołami.
Od razu podawaj – risotto najlepiej smakuje na świeżo, zaraz po przygotowaniu.

Dekoracja stołu we włoskim stylu
- Obrus lub bieżnik – lniany lub bawełniany, najlepiej biały, beżowy lub w kratkę (np. biało-czerwoną). Możesz postawić na naturalne kolory. Możesz też drewniany stół zostawić bez nakrycia lub położyć wzdłuż bieżnik.
- Naczynia – prosta biała lub beżowa ceramika. We włoskim stylu nie chodzi o elegancję tylko o naturalność i ciepło. Makaron podawaj w miseczkach lub na talerzach głębokich. Wodę podaj w karafce – możesz dorzucić plasterek cytryny i/lub kilka listków mięty.
- Sztućce i serwetki -sztućce połóż klasycznie, możesz je zawinąć w bawełnianą serwetkę przewiązując np sznurkiem jutowym i gałązką rozmarynu lub tymianku
- Dodatki i dekoracje – Świeże zioła w doniczkach na środku stołu (bazylia, tymianek, oregano). Świece, najlepiej niskie w słoiczkach lub tealighty – dają przyjemny nastrój. Małe miseczki z oliwą z oliwek i octem balsamicznym, pokrojona bagietka do przegryzania.
- Muzyka – w tle delikatna włoska muzyka np. Andrea Bocelli, Eros Ramazzotti

Nie przejmuj się, nie musi być perfekcyjnie. Włoski klimat to przede wszystkim bliskość, smak i radość z bycia razem.
Zrób to z sercem, a będzie idealnie
Mam nadzieję, że Wasz włoski obiad będzie pyszny i że stworzycie przy stole ciepłą, rodzinną atmosferę. Niech to danie pobudzi wasze kubki smakowe. Do tego dania polecam lampkę białego wina.
Buon appetito!