Jesień już za pasem pogoda już mocno daje nam odczuć to, że wakacje dobiegają końca. Kończy się letnia laba, w sklepach trwa gorączka kompletowania szkolnych wyprawek a półki w spiżarce szybko się zapełniają różnymi przetworami – to znaczy że nieubłagalnie zbliża się jesień i zima.
Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na sos pomidorowy, który możecie zrobić do słoików i wykorzystać zimą jako baza do zup pomidorowych i sosów.
W pierwszej kolejności umyj, wyparz i wysusz słoiki i zakrętki. Przygotuj 4 słoiki o pojemności 200ml
Składniki na sos pomidorowy
- 2kg twardych pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Pomidory dajemy do dużej miski i dokładnie myjemy. Skórę pomidora nacinamy na krzyż z dwóch stron, tak ponacinane pomidory zalewamy wrzątkiem i chwilę zostawiamy. Następnie pomidory obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dajemy do garnka. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy około 20 minut aż pomidory będą się rozpadać. Teraz będziemy przecierać pomidory przez gęste sito do innego naczynia. Na czystym garnku umieszczamy sitko, sos pomidorowy wlewamy na sito i za pomocą drewnianej lub silikonowej łopatki przecieramy sos pomidorowy przez sitko, dzięki czemu pozbywamy się resztek skórki, szypułek i pestek.
Do tak przygotowanego sosu pomidorowego dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Przelewamy sos do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Zachęcam Was do wykorzystanie tego przepisu i przygotowanie sosu pomidorowego na zimę. Sos robi się szybko i jest łatwy w przygotowaniu, a taki z prawdziwych, domowych pomidorów smakuje dużo lepiej niż ten ze sklepu.