Kawiarka, najpopularniejsze urządzenie do parzenia kawy

Kawiarka inaczej nazywana makinetką, kafetierą lub czajnikiem moka, to jeden z najpowszechniejszych zaparzaczy do kawy na świecie. Umożliwia przygotowanie naparu niezwykle zbliżonego smakiem oraz konsystencją do włoskiego espresso. Jeżeli zależy Ci, żeby Twoja kawa stale fascynowała swoim smakiem, to koniecznie musisz bliżej poznać kawiarkę.

Historia kawiarki

Zalążki kawiarki sięgają roku 1919, kiedy to dyrektor firmy zajmującej się obróbką metali Włoch Alfonso Bialetti postanowił zacząć działalność nad modelem zaparzacza do kawy. Pragnął stworzyć coś małego, co pozwoli przyrządzić espresso w każdym domu, bez konieczności tracenia majątku w kosztownych kawiarniach.

Do zaprojektowania kawiarki Alfonso natchnęła domowa pralka, która działała na zasadzie wypychania wody podczas procesu prania. Dlatego właśnie Bialetti zdecydował, że jego zaparzacz będzie parzyć kawę pod ciśnieniem, które przepycha wodę przez zmielone ziarna.

Pierwsza kawiarka powstała stosunkowo późno, bo dopiero w 1933 roku, a produkt był oferowany wyłącznie na miejscowych targach, co znacząco ograniczało popularyzacje na większą skalę. Spory przestój w produkcji nastąpił podczas II Wojny Światowej, a firma odżyła dopiero w 1946 roku. Renato Bialetti (syn Alfonso), który przejął stery w przedsiębiorstwie, opatentował kawiarkę oraz postawił na zwiększenie działań marketingowych. Skuteczna reklama sprawiła, że kawiarka zdobyła światową sławę.

Budowa kawiarki

Od stworzenia pierwszej kawiarki w jej designie do dziś zmieniło się niewiele. Kawiarka to najczęściej ośmiokątny, stożkowy dzbanek zrobiony z aluminium lub stali. Składa się z trzech głównych części. Dolnego pojemnika na wodę, sitka na zmieloną kawę i górnego zbiorniczka na gotowy napar.

Niezwykle ważnym punktem kawiarki jest zaworek znajdujący się w dolnym zbiorniku. Nie pełni on funkcji estetycznej, a jest pewnym zabezpieczeniem. Jeżeli z różnych względów woda nie przeciska się przez sitko, to zaworek wypuszcza parę wodną, zmniejszając ciśnienie w zbiorniku. Zabezpiecza to nas przed ewentualnym rozerwaniem kawiarki.

Kawiarki są dostępne w różnych gabarytach, natomiast ich wielkość definiuje się w liczbie filiżanek. Jedna filiżanka to szacunkowo 30-35 ml naparu, więc tyle, co espresso. Nabywając kawiarkę, należy pamiętać o tym, żeby jej rozmiar w zupełności spełniał Twoje wymagania. Każde sitko należy zapełniać kawą po same brzegi, co gwarantuje perfekcyjną ekstrakcję i pozwala osiągnąć odpowiednią porcję naparu. Jeżeli przyrządzasz kawę wyłącznie dla siebie, to kawiarka na 10 filiżanek będzie zdecydowanie za duża.

Przed zakupem kawiarki musisz zwrócić uwagę na to, gdzie chcesz jej używać. Nie każda kawiarka jest dostosowana do stosowania na palniku gazowym. Występują również czajniczki dedykowane wyłącznie do płyty indukcyjnej lub elektryczne.

Parzenie kawy w kawiarce

Kawiarka zyskała wielką popularność na całym świecie również z powodu niezwykle łatwej obsługi. Do osiągnięcia znakomitego naparu wystarczy tak niewiele, a z jego wykonaniem nie powinien mieć problemów nawet początkujący kawosz.

Zanim pierwszy raz użyjesz swojej kawiarki, musisz ją rozkręcić i dokładnie oczyścić każdą jej część. Istotne jest to, aby zrobić to bez żadnych środków chemicznych, należy użyć do tego wyłącznie czystą wodę. Kiedy kawiarka wyschnie, możesz przejść do procesu parzenia:

1. Nalej wodę do dolnego pojemnika tuż pod zawór bezpieczeństwa, czyli mały otwór, który chroni urządzenie przed nadmiernym wzrostem ciśnienia.

2. Uzupełnij sitko drobno zmieloną kawą aż po same brzegi. Nie ubijaj jej jednak tak, jak w przypadku ekspresu kolbowego.

3. Połącz ze sobą wszystkie części i pewnie przykręć górny zbiornik do podstawy. Skręcając kawiarkę, staraj się nie trzymać jej za rączkę.

4. Ustaw kawiarkę na palniku (o mniejszej średnicy niż podstawa kawiarki) lub na płycie indukcyjnej.

5. Poczekaj, aż kawa zaparzy się do górnego zbiornika.

Mimo tego, że otrzymany napar jest często porównywany do espresso, to nie do końca nim jest. Pozwala on na dość intensywne doznania i świetnie komponuje się z mlekiem. Największymi zaletami kawiarki jest łatwa obsługa i niewielka cena w stosunku do wysokiej klasy wykonanego naparu. Dzięki temu niewielki czajniczek posiada swoich zwolenników na całym świecie.

*wpis został opublikowany w ramach współpracy z Konesso

Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close