Przetwory z rzodkiewki. Pikle z rzodkiewki

Przetwory z rzodkiewki. Pikle z rzodkiewki.

Codziennie rano wychodzę do mojego przydomowego warzywnika żeby zebrać rzodkiewki. Mam ich dość sporo i jestem pewna że wszystkiego nie przejemy więc zaczęłam kombinować z przetworami. Nie spodziewałam się, że w tym roku sezon na przetwory rozpoczną przetwory z rzodkiewki bardziej obstawiałam truskawki ale dopiero muszę jechać kupić.

Pikle z rzodkiewki

Servings 1 słoiczek
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 30 mins

Sprzęt

  • Miska
  • łyżeczka
  • nóż
  • garnek
  • słoik

Ingredients

  • 150 g rzodkiewek Ja miałam dość spory pęczek małych rzodkiewek z ogródka, jeśli używasz rzodkiewek ze sklepu podejrzewam że wyjdzie 2-3 pęczki
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki gorczycy białej
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka wody szklanka 250ml
  • 1/4 szklanki octu ziołowego 5% można też użyć zwykłego octu wtedy należy użyć go trochę mniej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Instructions

  • Rzodkiewki umyć, odciąć liście i ogonki. Liście. jeśli są ładne można wykorzystać do zrobienia pesto. Pokroić na ćwiartki, mniejsze rzodkiewki wystarczy przekroić na pół
  • Czosnek obrać
  • Zagotować składniki zalewy: Woda, ocet, sól, cukier
  • Słoik dokładnie umyć i osuszyć
  • Do słoika włożyć rzodkiewki i czosnek oraz przyprawy: gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy
  • Całość zalać gorącą zalewą
  • Pasteryzować 15 minut
Course: Przetwory
Tagi: przetwory, rzodkiewka, przetwory_z_rzodkiewki

Przepisy na inne przetwory

EGZOTYCZNA KUCHNIA

Śliwki, pomarańcza i cynamon

Ketchup z cukini

Close
Tworzone ze smakiem i pasją © Copyright 2020. Domoweserduszko.pl
Close