W sklepie trafiłam na promocyjną cenę cytryn, więc kupiłam. Duuużo! Później wracając ze sklepu do domu, całą drogą zastanawiałam się co z nimi zrobić. Najpierw myślałam o cytrynówce, potem o cytrynowej konfiturze, aż w końcu wpadłam na pomysł żeby zrobić… cytryny w miodzie z rumem. 
Będą wspaniałym uzupełnieniem herbaty, którą warto wzbogacić sobie takim dodatkiem, szczególnie gdy zima już za pasem.
Zimowe cytrynki, bo tak sobie je nazwałam, żeby było krócej, robi się szybko, łatwo i przyjemnie.

Potrzebne składniki:

  • Cytryny
  • Miód
  • Rum

Oraz:

  • Słoiki
  • Pozytywna energia

1kg cytryn myjemy, sparzamy wrzątkiem, odcinamy końcówki z jednej i z drugiej strony i kroimy w cienkie plastry, tak jak do herbaty. Układamy w wyparzonych słoikach. Następnie w zależności od ilości słoików i ich pojemności, mieszamy miód z rumem w proporcji: 1 kieliszek rumu na 100 ml miodu. Zalewamy cytryny, szczelnie zakręcamy słoiki i odstawiamy do lodówki na 3-4 dni, aby składniki się „przegryzły”.

Po upływie 4 dni, możemy śmiało przygotować sobie i bliskim, herbatkę z plasterkiem miodowo-rumowej cytrynki.
Mnie z 1kg cytryn wyszły 3 słoiki, jeden powędruje do mojej siostry. Wy również możecie podzielić się ze swoimi bliskimi, będzie to na pewno miły i przydatny upominek dla każdego. Jestem pewna, że zimą każdy skusi się na herbatę z cytryną w wersji dla dorosłych. A zatem do boju! Cytrynowa przygoda przed Wami!

 

Ślę pozdrowienia dla wszystkich i zachęcam do przygotowania miodowo-rumowej mikstury z cytryną w roli głównej