Obiecałam Wam wczoraj na Instagramie, że opublikuję na blogu przepis na pyszny krem z kalafiora. Idealna zupa na lato. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Można ją podawać z grzankami lub z kładzionymi kluskami z koperkiem.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 ml mleka
  • 200g śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • szczypiorek
  • grzanki lub kładzione kluski z koperkiem

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę, cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Kalafior umyć i rozdzielić różyczki, dodać do garnka z cebulą, ziemniaki obrać pokroić w kostkę i dodać do garnka wraz z masłem. Całość smażyć kilka minut aż warzywa zaczną skwierczeć. Wlać bulion i zagotować, dodać mleko i ponownie zagotować na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, gotować około 15 minut aż warzywa będą miękkie.

Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i zmiksować zupę blenderem.

Koperek i szczypiorek posiekać.

Do miseczek włożyć grzanki, zalać gorącą zupą-kremem i posypać szczypiorkiem i koperkiem.

 

Przepis na kładzione kluski z koperkiem:

  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki koperku
  • sól

Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtka, wodę sól i koperek, wszystko razem wymieszać. W garnku zagotować wodę, dodać pół łyżeczki soli. Małą łyżeczkę zanurzyć we wrzątku i gorącą łyżeczką brać małe porcje ciasta i wkładać do gotującej się wody. Gotować 2-3 minutki aż kluseczki wypłyną. Ułożyć na talerzu i zalać zupą.