Obiecałam Wam wczoraj na Instagramie, że opublikuję na blogu przepis na pyszny krem z kalafiora. Idealna zupa na lato. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Można ją podawać z grzankami lub z kładzionymi kluskami z koperkiem.
Składniki:
- 1 kalafior
- 2 ziemniaki
- cebula
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 ml mleka
- 200g śmietany 30%
- sól
- pieprz
- koperek
- szczypiorek
- grzanki lub kładzione kluski z koperkiem
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Kalafior umyć i rozdzielić różyczki, dodać do garnka z cebulą, ziemniaki obrać pokroić w kostkę i dodać do garnka wraz z masłem. Całość smażyć kilka minut aż warzywa zaczną skwierczeć. Wlać bulion i zagotować, dodać mleko i ponownie zagotować na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, gotować około 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i zmiksować zupę blenderem.
Koperek i szczypiorek posiekać.
Do miseczek włożyć grzanki, zalać gorącą zupą-kremem i posypać szczypiorkiem i koperkiem.
Przepis na kładzione kluski z koperkiem:
- 250g mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- pół szklanki wody
- 3 łyżki koperku
- sól
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtka, wodę sól i koperek, wszystko razem wymieszać. W garnku zagotować wodę, dodać pół łyżeczki soli. Małą łyżeczkę zanurzyć we wrzątku i gorącą łyżeczką brać małe porcje ciasta i wkładać do gotującej się wody. Gotować 2-3 minutki aż kluseczki wypłyną. Ułożyć na talerzu i zalać zupą.