Pyszne i przede wszystkim bardzo zdrowe danie, polecam jako lunch, lekki obiad albo kolację.
Seler naciowy jest niskokaloryczny, a przy okazji skutecznie hamuje głód.
Składniki:
- 1 seler naciowy
- sól, pieprz, oliwa
- garść świeżych ziół – bazylia, pietruszka, szczypiorek (lub inne)
- sok z 1 cytryny
- 150 ml białego wina *opcjonalnie
- pół kostki tofu (wędzonego, naturalnego lub z ziołami) albo serka pleśniowego
- garść orzeszków ziemnych lub piniowych
Przygotowanie:
Seler umyć, odciąć liście, a łodygi pokroić na kawałki odpowiadające szerokości naczynia. Zagotować wodę i wrzucić seler do wrzątku na 5 minut. Po tym czasie przelać zimną wodą i odstawić.
Zioła posiekać i wymieszać je z oliwą, sokiem z cytryny i winem*
Dodać sól i pieprz i gotowym dressingiem zalać ułożony w naczyniu żaroodpornym seler.
Na wierzch pokruszyć ser i piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni około 15 minut.
W tym czasie orzeszki lekko uprażyć na suchej patelni, gotowe danie posypać orzeszkami. Można jeść na ciepło i na zimno.